De ultieme hoe-geraak-ik-vannacht-veilig-thuis-gids

Ook wij duiken straks de nacht in om het nieuwe jaar in te luiden met vrienden en familie. We hopen natuurlijk dat ook u een fijn eindejaar mag beleven en wensen u daarbij alvast veel plezier. Maar weet u al hoe u thuis geraakt? We zetten alle - veilige - mogelijkheden nog even op een rijtje.

De Lijn zet voor vannacht 127 extra feestlijnen in die nieuwjaarsvierders naar huis brengen. Een ticket dat de hele nacht en morgen ook nog de hele dag geldig is, kost drie euro. Daarmee kan u onbeperkt reizen. 400 extra medewerkers laten zoals De Lijn het zelf zegt "de kroketten en de cava aan de kant" en zorgen voor het goede verloop van de nacht.

Heel wat mensen kunnen tijdens oudejaarsnacht trouwens toch gratis of goedkoper de bus of tram nemen dankzij de steun van hun gemeente. Meer informatie daarover vindt u op de website van De Lijn.

Responsible Young Drivers

Naast De Lijn kan wie toch een glaasje op heeft naar jaarlijkse traditie terecht bij de Responsible Young Drivers. Zo'n tachtig teams brengen de feestvierders tussen middernacht tot zes uur morgenochtend veilig thuis. Reserveren hoeft niet, gewoon bellen naar 0902/12345 volstaat.

Meer info op de website van de Responsible Young Drivers.

BELGA

BOB

Verantwoord feesten? Dat kan door een BOB aan te duiden. De bekende campagne loopt al jarenlang in ons land, maar blijft broodnodig, want de Belg is een slechte leerling. Nog altijd sterven er jaarlijk meer dan 200 weggebruikers in het verkeer door een overmatig alcoholgebruik.
Bijna 1 op 2 gecontroleerde bestuurders die betrokken zijn in een ongeval is onder invloed van alcohol.

Overigens heeft de politie aangekondigd dat er deze nacht - in tegenstelling tot de kerstnacht - wel massaal op alcohol gecontroleerd zal worden. U bent dus gewaarschuwd. De wettelijke grens in ons land ligt op 0,5 promille, meer informatie over de mogelijke boetes vindt u hier.

Taxi

De taxibedrijven tot slot draaien vanavond en vannacht volop, zeker in de grotere steden. Een taxi delen is bovendien vaak minder duur dan gedacht als je de kosten kan delen met vrienden. Denk eraan om het telefoonnummer van enkele lokale taxibedrijven op voorhand op te zoeken. Zo hoef je die niet meer op te zoeken op het einde van de avond, met het risico dat je er geen meer vindt.