De stemfie: het mag niet, dus snel zijn is de boodschap

De Oost-Vlaamse MsBillyX zorgde voor de eerste Belgische stemfie: ze woont in Noorwegen en postte deze foto van zichzelf op Twitter toen ze per brief al mocht stemmen...
Twitter De Oost-Vlaamse MsBillyX zorgde voor de eerste Belgische stemfie: ze woont in Noorwegen en postte deze foto van zichzelf op Twitter toen ze per brief al mocht stemmen...
Officieel mag het niet, zo vindt Binnenlandse Zaken nog altijd. Maar de kans is enorm klein dat je beboet wordt als je zondag in het stemhokje snel een selfie neemt én die vervolgens op sociale media plaatst.

3.000 euro boete. Dat riskeer je volgens Binnenlandse Zaken als je zondag een stemfie neemt en verspreidt. Een stemfie is een selfie - een foto van jezelf - maar dan in het stemhokje. In Nederland mag het en daar regende het stemfies bij de vorige verkiezingen, maar hoewel er niet echt een officiële wet rond de stemfie is, blijft de FOD Binnenlandse Zaken beweren dat het bij ons niet mag.

Maar er valt weinig tegen te doen, zo vertelt Peter Grouwels van Binnenlandse Zaken vandaag in Het Nieuwsblad. "De voorzitters van de stembureaus zijn ingelicht dat het niet kan", zegt hij. "Maar er zijn gradaties natuurlijk. Wie snel een foto van zichzelf maakt in het stemhokje, zonder dat iemand dat opmerkt, zal daar geen last mee krijgen. Dat valt immers ook niet te controleren: de voorzitter mag niet onaangekondigd het gordijntje opzij trekken."

Met andere woorden: als je niet te lang treuzelt, zal er wellicht ook niets gebeuren. Let op, de voorzitter kan wel een proces-verbaal opstellen als je langer dan nodig in het stemhokje blijft of jezelf probeert te fotograferen terwijl je je stembiljet in de urne dropt. Dat is vreemd, want beroemde politici worden soms door tientallen camera's tegelijk gefotografeerd als ze hun stem uitbrengen.

Rest ook nog de vraag: mag je het dan op sociale media zoals Facebook of Twitter posten? Of op de website stemfie.be, die alle Belgische stemfies verzamelt? Neen, zo klinkt het, maar dat controleren is het werk van Justitie, en daar laten ze weten wel andere en belangrijkere zaken te doen hebben.