De Roover: "We willen weten hoe ver Vlaams Belang wil gaan om te regeren”

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover.
EPA N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover.
N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover verdedigt de gesprekken die Bart De Wever voert met Vlaams Belang over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. "We willen weten hoe ver het Vlaams Belang wil gaan om beleid te voeren", zegt hij in "De afspraak op vrijdag".

"Wij hebben tot hier toe Vlaams Belang de luxe gegeven om zich achter het cordon sanitaire te installeren en nooit aan politiek te doen en zich nooit de vraag te stellen: hoe ver willen wij gaan om beleid te voeren", zegt De Roover. "Die vraag komt nu wel en heel concreet op tafel: wat willen jullie doen om beleid te voeren. Als zij de lat daarbij op een niveau in de buurt van de N-VA leggen, dan zouden wij wel heel gek zijn om de kiezer opzij te schuiven."

"Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zit voor het eerst met het dilemma: ga ik voor mijn partijprogramma of voor het compromis", aldus De Roover. "Als morgen Vlaams Belang een bepaalde eis stelt - en we hebben deze week een aantal voorbeelden gehad - waarvan wij zeggen daar kunnen wij echt niet overheen, dan is het antwoord neen.”

De Roover wil zich niet blindstaren op de uitspraken van VB-leden zoals Filip Dewinter of Sam Van Rooy. "Het interesseert mij niet of meneer Van Rooy in het parlement komt, mij interesseert welk knopje meneer Van Rooy gaat indrukken over een concreet regeerakkoord. Dat is het punt wat onderhandeld wordt."

"Als meneer Van Rooy bereid is rode lijnen te overschrijden, dan kunnen wij babbelen, als hij daar niet toe bereid is, dan eindigt het verhaal. Maar ik denk dat je dat gesprek op een ernstige manier moet doen en dat je niet voortdurend met die stoplap cordon sanitaire kunt afkomen,” besluit De Roover. 

Volgens de N-VA-Kamerfractieleider ligt de bal in het kamp van Van Grieken. Die moet de "interne hygiëne" in zijn partij bewaken. "Als hij die zuiverheid en duidelijkheid niet kan geven, stelt hij zichzelf buiten de mogelijkheid om aan het beleid mee te doen. (...) Ik wil namelijk wel eens weten of die mensen in een normale coalitie kunnen functioneren.”
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Willems

  Ik zie liever compromissen tussen NVA en PS -SP.Geen samengaan met seperatisten

 • raf peeters

  De Rover werd toch goed op zijn plaats gezet door Jos Geysels in De Afspraak als Geysels De Rover vertelde dat loonwagens zomaar even 2 miljard per jaar koste aan burgers zonder wagen en dan zwijgen we nog over de sociale zekerheid en belastingen die men niet int op loonwagens en dit ter aanleiding van 't gat van 10 miljard die men moet dichten.Geld is er voldoende ,alleen men gaat het niet halen waar het zit en die er minst last zouden van hebben.Rijkere steeds meer en arme steeds armer.

 • johan vankeirs

  Beste lezers,één ding is zeker als de trado partijen het VB en N-VA kunnen buiten spel zetten worden wij allemaal RIJKE mensen met de beloftes die de trado partijen deden VOOR de verkiezingen.Niets is wat het lijkt.

 • Marc Baeyens

  De leiding van het VB doet in ieder geval zijn best om het imago te verbeteren ; eigenlijk ruim te laat. Laat ons nu nagaan in verre de extremistische achterban voor rede te overtuigen valt. De democratische beleidspartij N-VA biedt een unieke kans om uit het verdoemen hoekje te geraken. Van de trado-partijen hoeven ze op geen krediet te rekenen, die denken alleen aan hun eigen belangen.

 • rik lagrou

  Toch niet moeilijk Willen Vlaanderen onafhankelijk Dus kunnen geen ruzie maken met partij die ooit nodig gaan hebben is nu niet is in toekomst Vl trekt zich niks aan van Walonie !