De postjes zijn verdeeld in Brussel: regeringsleden leggen eed af

BELGA
De nieuwe Brusselse bestuursploeg van links naar rechts: Bernard Clerfayt (DéFi), Nawal Ben Hamou (PS), Elke Van den Brandt (Groen), Rudi Vervoort (PS), Alain Maron (Ecolo), Pascal Smet (one.brussels-sp.a), Barbara Trachte (Ecolo) en Sven Gatz (Open Vld).
BELGA De nieuwe Brusselse bestuursploeg van links naar rechts: Bernard Clerfayt (DéFi), Nawal Ben Hamou (PS), Elke Van den Brandt (Groen), Rudi Vervoort (PS), Alain Maron (Ecolo), Pascal Smet (one.brussels-sp.a), Barbara Trachte (Ecolo) en Sven Gatz (Open Vld).
De nieuwe Brusselse regering is bekend en bestaat uit twee vertrouwde gezichten - minister-president Rudi Vervoort en staatssecretaris Pascal Smet - en zes nieuwkomers. Dat blijkt uit de samenstelling van de regering, die verspreid werd nadat de coalitiepartners PS, Ecolo, DéFI, Groen, Open Vld en one.brussels-sp.a gisterenavond hun fiat gaven voor de nieuwe bestuursploeg.

De aankondiging van de volledige regering liep enige vertraging op, omdat Ecolo op het laatste moment op zoek moest naar een nieuwe kandidaat-staatssecretaris, aangezien de kandidatuur van Isabelle Pauthier werd weggestemd bij de Algemene Vergadering. Na een vergadering van meer dan zeven uur schoven de Franstalige groenen uiteindelijk Barbara Trachte naar voren als staatssecretaris voor Economische Transitie en Onderzoek. 

Samenstelling van de nieuwe  Brusselse regering
Rudi Vervoort (PS) blijft in de nieuwe Brusselse regering minister-president, bevoegd voor huisvesting en stadsvernieuwing, ruimtelijke ontwikkeling, veiligheid en preventie, toerisme, imago van Brussel en biculturele zaken van gewestelijk belang, betalend personenvervoer.


Elke Van den Brandt (Groen) wordt minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid. Ze is ook bevoegd voor sociale integratie en gezondheid (GGC). Als voorzitster van de VGC is ze ook bevoegd voor begroting, Financiën, Welzijn, Kinderopvang en Stedenbeleid.

Laurette Onkelinx, Rudi Vervoort en Elke Van den Brandt tijdens een persconferentie gisteren.
BELGA Laurette Onkelinx, Rudi Vervoort en Elke Van den Brandt tijdens een persconferentie gisteren.

Alain Maron (Ecolo) is minister van Milieu en Klimaat, Sociale Integratie en Gezondheid. Hij is ook bevoegd voor Energie, Water, Netheid, Haven van Brussel en gezondheid.

Ecolo heeft 
Barbara Trachte aangeduid als staatssecretaris in de Brusselse regering. Zij wordt staatssecretaris voor Economische Transitie en Onderzoek. Ze wordt ook minister-president van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof), bevoegd voor Economie, Ambtenarenzaken, Openbaar Ambt en Gezinsbeleid.

Sven Gatz (Open Vld) wordt minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken en Promotie van Meertaligheid. Hij is ook bevoegd voor Toerisme, imago van Brussel en biculturele zaken van gewestelijk belang (samen met Vervoort), Statistiek, Stedenbouw en Patrimonium, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Binnen de VGC is hij ook bevoegd voor Onderwijs.

Beeld van de persconferentie van gisteren.
BELGA Beeld van de persconferentie van gisteren.

Bernard Clerfayt (DéFI) is minister van Werk, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag.

Nawal Ben Hamou (PS) wordt staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Huisvesting. Ze heeft ook een reeks bevoegdheden in de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) zoals Sociale Integratie, Onderwijs, Cultuur en Sport. Ben Hamou benadrukte eerder op de dag dat ze gedurende de hele legislatuur in de Brusselse regering blijft. Vorige maand was aangekondigd dat ze in 2021 schepen in de stad Brussel zou worden.

Pascal Smet (one.brussels-sp.a) is staatssecretaris voor Stedenbouw, Europese en Internationale Aangelegenheden, Buitenlandse Handel, Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp. Binnen de VGC is hij minister van Jeugd, Cultuur en Sport.

De meerderheid stelt ook Rachid Madrane (PS) voor als voorzitter van het Parlement. Oud-minister Guy Vanhengel (Open Vld) wordt eerste ondervoorzitter en Fouad Ahidar (one.brussels-sp.a) voorzitter van de Raad van de VGC. Er was geen geheime stemming nodig omdat er slechts één kandidaat was voor elke functie.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) en de ministers Elke Van den Brandt (Groen), Alain Maron (Ecolo), Sven Gatz (Open Vld) en Bernard Clerfayt (DéFI) hebben deze voormiddag de eed afgelegd. Bij de start van de namiddagzitting van het Brussels Parlement hebben ook de drie staatssecretarissen de eed afgelegd: Nawal Ben Hamou (PS), Pascal Smet (one.brussels-sp.a) en Barbara Trachte (Ecolo). 

Even voordien waren alle leden van de Brusselse regering naar het terras van het parlement getrokken voor de traditionele ‘familiefoto’. Daarop begon minister-president Vervoort zijn regeerverklaring voor te lezen. Hij legde kort na de middag de eed af bij de koning.

Beeld van de onderhandelingen voor de vorming van een Brusselse regering.
Photo News Beeld van de onderhandelingen voor de vorming van een Brusselse regering.

Kritiek

Céline Fremault (cdH), minister in de vorige Brusselse regering, toont zich alvast niet onder de indruk van het regeerakkoord. “De breuk met het verleden die Ecolo had aangekondigd, is er niet”. Volgens Fremault gaat de regering Vervoort III voort op het elan van de vorige ploeg, waar ze zelf deel van uitmaakte.

Ook voor Vlaams Belang borduurt het Brusselse regeerakkoord rustig voort op het beleid van de voorbije jaren en wordt enkel her en der wat aan aankondigingspolitiek gedaan. “Dit regeerakkoord is uiteindelijk niets anders dan de gebakken linkse lucht die al vele jaren lang de leefbaarheid in Brussel ondergraaft op de vlakken waar het er echt toe doet”, zegt Dominiek Lootens.

Voor de N-VA is met het feit dat de nieuwe Brusselse coalitie een regeerakkoord heeft ook alles gezegd. “Het is geen nieuwe wijn in oude zakken maar oude wijn in oude zakken. Ik ben als Brusselaar zwaar teleurgesteld. Durf en daadkracht is ver te zoeken”, reageert fractievoorzitter Cieltje Van Achter.
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Foute kiezers die er voor zorgen dat het land nog meer wordt afgebroken, gelijk als in Nederland. Bij de volgende verkiezingen de hele elite wegstemmen.

 • Hilde Eykens

  In die eed staat ook een regeltje over het Belgische volk, ik hoop dat ze dat onthouden

 • Renee Gaillard

  Allée tof, en nu maar graaien en pakken hé nieuwkomers jongens en meisjes, de oude knarren tonen je wel hoe het moet.

 • Alain Heirman

  Mensen allemaal, niet hypocriet doen ...jullie hebben er zelf voor gekozen.

 • Jean De Grande

  Ik hoop dat de bedrijfswereld het signaal begrijpt en bliksemsnel zijn biezen pakt richting Vlaanderen (als we hier tenminste een fatsoenlijke regering krijgen, want ook dat is nog lang niet zeker).