De Nationale Bank, waar ze zelfs uw geld uit de kachel redden

BOEK BUNDELT STRAFSTE ANEKDOTES OVER ONZE GROOTSTE FINANCIËLE INSTELLING

Kanaal Z-nieuwsanker Véronique Goossens.
photo news - Koen Broos Kanaal Z-nieuwsanker Véronique Goossens.
De Nationale Bank van België spreekt tot de verbeelding, maar toch is er nog maar weinig geschreven over het instituut achter de imposante gevel in de Brusselse Berlaimontlaan. Tot nu. Véronique Goossens, nieuwsanker van zakenzender Kanaal Z, doorspekte haar nieuwe boek met anekdotes over de NBB.

De bankrun die niemand zag

Tijdens de financiële crisis, in de herfst van 2008, rushten heel wat mensen naar de bank om hun spaarboekje leeg te halen. De Nationale Bank, die een heel goed systeem heeft om de geldstromen in ons land te volgen, merkte het onmiddellijk toen er bij Fortis en later bij andere grootbanken veel meer geld werd afgehaald dan gewoonlijk. Uit vrees dat er paniek zou uitbreken als er lange wachtrijen voor de banken zouden staan, gaf de Nationale Bank de opdracht om iedereen direct uit te betalen. Bovendien ging ze in allerijl biljetten van 500 euro zoeken bij de andere Europese banken. Want uitbetalen in biljetten van 50 euro was ondoenbaar: die biljetten moesten ook nog in plofkoffers gestopt worden om vervoerd te kunnen worden vanuit de Nationale Bank. Door al die maatregelen bleef de run op de banken in ons land onzichtbaar. In amper drie weken tijd werd er vier miljard euro méér uit de kluizen van de Nationale Bank gehaald dan normaal. En dat geld is nooit teruggekeerd: het is opgepot.

Kabinetschef Jacques van Ypersele fluisterde koning Boudewijn destijds in ons goud massaal te verkopen.
Photo News Kabinetschef Jacques van Ypersele fluisterde koning Boudewijn destijds in ons goud massaal te verkopen.
photo_news

Ratten met biljetten weg? Geen enkel probleem

Mensen verstoppen hun geld op de vreemdste plaatsen: onder de matras, in het vriesvak of in de stoof. Een man had in de zomer 10.000 euro in de kachel verstopt, wat hij in de winter - toen hij het vuur aanstak - vergeten was. Gelukkig voor hem waren de biljetten maar half verbrand, zodat hij nog naar de Nationale Bank kon gaan om de tegenwaarde te krijgen. Ook een zoon van een dementerend koppel trok naar Brussel met het spaargeld van zijn ouders: ze hadden het in een plastic zak in de tuin begraven, waar het beschimmelde en half opgegeten werd door knaagdieren. Een arbeider van een recyclagebedrijf recupereerde dan weer een grote som cash die per toeval bij het oud papier was beland. Omdat geld van katoen is gemaakt, kwam het in die brij van papier bovendrijven en kon de man het eruit vissen.

Meer anekdotes leest u onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 1 euro.

Véronique Goossens, 'De geldmakers. Achter de schermen van de Nationale Bank van België', uitgeverij Polis, 296 pagina's, 22,5 euro
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Tuur Tureluur

    4 miljard afgehaald en opgepot? Dat geld zit in het buitenland.

  • Daniel Corstjens

    Dat dacht Vandenbroucke in der tijd ook,eerst verbranden en dan wit wassen bij de nationale bank!

  • Anonymous

    Eerlijk, Veronlque Goossens is toch een top in haar vak hoor. Een fantastische journalist. Ze mag er zijn.