De Munt herdenkt Slag bij Waterloo met twee munten

De Koninklijke Munt van België slaat twee munten ter herdenking van de Slag bij Waterloo. Het gaat om een muntstuk van 10 euro in zilver en een van 2,5 euro in messing. Op 18 juni is het exact 200 jaar gelden dat de Slag bij Waterloo plaatsvond.

Het muntstuk van 2,5 euro is het eerste Belgische dat in werkelijkheid dezelfde waarde heeft. Op de munt is het monument van Waterloo te zien en een afbeelding van de positie van de Franse en geallieerde troepen tijdens de veldslag.

De minister van Financiën wilde aanvankelijk een stuk van 2 euro slaan dat in hele eurozone gebruikt zou worden. Frankrijk, die de nederlaag van Napoleon duidelijk nog niet helemaal heeft verteerd, kantte zich echter daartegen.

De Belgische autoriteiten kozen dus voor een herdenkingsmunt van 2,5 euro die niet als betaalmiddel fungeert. Daar zijn 100.000 exemplaren van gemaakt. De Munt verkoopt ze voor 6 euro.

Op de munt van 10 euro is het sleutelmoment van de slag te zien: Wellington die de langverwachte komst aankondigt van de Pruisische bondgenoot op het slagveld. Daarnaast staat er een geblesseerde prins Willem van Oranje op. Van het muntstuk bestaan 10.000 exemplaren. Ze kost 42 euro.

Beide munten zijn te koop op de website van de Koninklijke Munt van België.

Financiënminister Johan Van Overtveldt.
BELGA Financiënminister Johan Van Overtveldt.
BELGA