De Lijn ziet aantal 'aandachtsbuurten' dalen

UNKNOWN

Het aantal buurten waar De Lijn extra veiligheidsmaatregelen moet inzetten, is de eerste drie maanden van dit jaar gedaald. In totaal detecteerde De Lijn 145 "aandachtsbuurten", zo blijkt vandaag uit de resultaten van de Veiligheidsmonitor van De Lijn.

De Veiligheidsmonitor is een wetenschappelijk instrument waarmee De Lijn overlast en geweld op en rond haar voertuigen in kaart brengt. De analyse levert een lijst met aandachtsbuurten op.

Fase 0, 1, 2, 3

De buurten worden onderverdeeld in vier interventiefases. Bij fase 1 en 2 zet De Lijn respectievelijk tijdelijk of permanent eigen veiligheidsmaatregelen in, zoals extra controlepersoneel en camerabussen. Indien nodig worden ook de lokale autoriteiten en politie om bijstand gevraagd (fase 3). Bij een fase 0 zijn geen extra veiligheidsmaatregelen nodig.

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2008 is het aantal buurten waar extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn gedaald van 161 naar 145. Het aantal buurten in fase 3 liep terug van 22 naar 15, het aantal buurten in fase 2 daalde van 54 naar 44. Het aantal buurten in fase 1 steeg lichtjes, van 85 naar 86.

Stijging in Vlaams-Brabant

Het aantal buurten waar geen extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn, steeg tot 7.540. Dat is 98 procent van het aantal buurten waar De Lijn een halte heeft.

Bij de provincies daalt het totaal aantal aandachtsbuurten in Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen. West-Vlaanderen blijft op hetzelfde niveau. Alleen in Vlaams-Brabant is er een stijging van het aantal aandachtsbuurten, maar anderzijds is er in deze provincie geen enkele buurt in fase 3. Omdat er nog maar resultaten van twee kwartalen beschikbaar zijn, is het te vroeg voor trendanalyses.

De Lijn peilde tot slot ook naar de belangrijkste aanleidingen voor een incident. Bovenaan de ranglijst staan verstoring van de openbare orde (18 procent) en onderlinge ruzie tussen reizigers (14 procent). (belga/mvdb)