De Lijn: "Veiligheid is een van de prioriteiten"

Gisteren deden zich twee incidenten op MIVB-bussen voor.
UNKNOWN Gisteren deden zich twee incidenten op MIVB-bussen voor.

Veiligheid is een van de prioriteiten van De Lijn en er wordt volop gewerkt aan nieuwe maatregelen om de veiligheid te verbeteren. Zo reageert De Lijn Vlaams-Brabant vandaag op de spontane staking van buschauffeurs van de stelplaats Dilbeek. Die hebben het werk neergelegd na een geval van agressie gisteravond in Anderlecht.

Overleg
Om 10 uur is overleg gestart tussen de directie en vakbonden.
De staking ging vamorgen spontaan van start in Dilbeek en breidde zich tegen de middag uit tot de stelplaatsen van Meerbeke, Leerbeek en Anderlecht ("het rad"). De dienstverlening op een vijftiental lijnen in het Pajottenland en Brussel is ernstig tot zeer ernstig verstoord.

Aanleiding tot de staking is een incident gisteravond op lijn 116 Kapellekerk-Ternat, waarbij op de Bergensesteenweg in Anderlecht van buitenaf een achterruit werd vernield. Niemand raakte gewond.

Extra camera's
De Lijn is bezig met de ontplooiing van haar veiligheidsplan 'Veilig op de weg'. In het kader van dit plan is deze week gestart met de installatie van zestig extra camera's op voertuigen. Alle autobussen werden uitgerust met radio en gps en de dispatching werd uitgebreid met vijf mensen. Er werden ook zestien nieuwe lijncontroleurs aangeworven. De chauffeurs en controleurs krijgen een opleiding over omgaan met agressie. In Vlaams-Brabant werden de voorbije drie jaar twaalf samenwerkingsakkoorden gesloten met politiezones.

"Niet zo erg"
De Lijn ontkent dat de dispatching niet goed gewerkt zou hebben bij de melding van de agressie gisteravond. Zo werd onmiddellijk een interventieploeg gestuurd naar de plaats van het incident en kreeg de betrokken chauffeur nadien opvang door een maatschappelijk assistent. Dat pas vanmorgen een klacht werd ingediend bij de politie, komt volgens woordvoerster Karen Vandenplas doordat de feiten gisteravond op het eerste gezicht niet zo erg leken. De chauffeur reed na het voorval overigens gewoon door. (belga/svm)