De Lijn-topman krijgt kritiek voor zijn open brief die 53.000 euro kostte

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, liet twee weken geleden een uiterst kritische open brief in de Vlaamse kranten publiceren.
BELGA Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, liet twee weken geleden een uiterst kritische open brief in de Vlaamse kranten publiceren.
De open brief die De Lijn-topman Roger Kesteloot twee weken geleden liet publiceren in de Vlaamse kranten heeft 53.000 euro gekost. Dat zei Kesteloot vandaag bij een gedachtewisseling in het Vlaams parlement. De directeur-generaal kreeg felle kritiek op zijn initiatief, van alle partijen, op N-VA na. "Calimerogedrag", zei Marino Keulen van Open Vld.  "Is dit met belastinggeld betaald?"

Aanleiding voor de open brief - een unicum in de geschiedenis van De Lijn - was de framing die al enkele weken aan de gang zou zijn. In het schrijven werd verwezen naar de "tendentieuze uitspraken" die werden gedaan over het vervoersbedrijf. Er was bijvoorbeeld een kritische artikelenreeks in De Standaard, maar ook in het Vlaams parlement werden forse uitspraken gedaan.

"Neen, het is geen prettige periode voor ons, want wij zijn bezorgd over het perspectief dat De Lijn nog heeft na 2020", schreef Kesteloot namens het managementcomité. In 2020 wordt de markt voor andere spelers opengezet, dus moet de Vlaamse regering beslissen wie het stads- en streekvervoer in Vlaanderen mag organiseren.

"Slachtofferrol zoals Weyts"

De Vlaamse politici hebben geen begrip voor het initiatief. "Ik was bijzonder onaangenaam verrast", zei Joris Vandenbroucke van sp.a donderdag. "U heeft uw frustraties van u af geschreven en zich in een slachtofferrol gedwongen, zoals minister Ben Weyts dat ook soms doet. Ik vind dit ongepast."

"Ik heb niemand ooit in het parlement horen zeggen dat hij De Lijn wil opdoeken", zei Marino Keulen. "Als alles communicatie wordt, wordt ook alles een leugen. Dit is duidelijk tegen de politiek als zodanig gericht en dus bijzonder tendentieus."

Kesteloot gaf aan dat er 53.000 euro van het communicatiebudget werd uitgetrokken om de brief te laten publiceren. "Dit was de enige manier om iets integraal te laten verschijnen op de manier zoals wij dat willen", aldus de directeur. "De tevredenheid van de klanten hangt voor een groot deel af van het imago van De Lijn. Ik vind niet dat we ons hiermee in een rol van Calimero hebben geduwd."
31 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Boden

  In Spanje zou hij gedagvaard worden wegens het misbruik van overheidsgeld.

 • Gino Denil

  De enige partij die er geen graten in zag was de N-VA, Dan Midden.

 • Michel Van Limbergen

  Wat maakt De Lijn klein? Juist ja ...

 • Albert Hendrix

  En dan maar klagen dat ze moeten bezuinigen ;de lijn word rechtgehouden met een aanzienlijke staatssteun want anders waren ze al lang failliet

 • gustaaf carpels

  En dat communicatie budget is dat niet van belastinggeld en mogen de chauffeurs en gewone bedienden hun frustraties met dat zelfde budget Ook in de kranten zetten