De Lijn stuurt tweede man mee op gevaarlijke plaatsen

De directie van De Lijn Vlaams-Brabant heeft tijdens overleg met de vakbonden naar aanleiding van de spontane staking van chauffeurs in het Pajottenland bijkomende veiligheidsmaatregelen toegezegd. De staking begon vanmorgen in de stelplaats van Dilbeek, maar is ondertussen uitgebreid tot de stelplaatsen van Meerbeke, Leerbeek, Anderlecht en Ukkel, aldus Karen Vandenplas, woordvoerster van De Lijn Vlaams-Brabant. Ook in Overijse en Evere wordt deels gestaakt.

Tweede man
"Er is overeengekomen dat De Lijn op gevaarlijke plaatsen behalve de chauffeur een tweede man op de bus zal laten meerijden. De Lijn zal voortaan haar interventieploeg uitsturen bij elk geval van agressie, ook als er twijfel is, en nadien controleren of alles in orde is met de chauffeur. Meestal moeten slachtoffers ook te snel opnieuw aan het werk, ook daar zal wat aan gedaan worden", aldus vakbondssecretaris Geert Witterzeel (ACV). Concreet zal er de komende vier weken extra controlepersoneel aanwezig zijn op de bussen die langs de Bergensesteenweg rijden en wordt de procedure voor opvang van agressieslachtoffers verfijnd.

Tot vanavond
Vanmiddag is er over de agressieproblemen ook een vergadering gepland met de burgemeester en politie van Anderlecht en de veiligheidsdienst van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. De staking van de chauffeurs duurt nog tot vanavond, maar de vakbonden hebben zich volgens Witterzeel geëngageerd om deze namiddag de schoolbussen te laten uitrijden. (belga/svm)