De Lijn staakt: "Reken er niet op dat u vrijdag met bus of tram op bestemming raakt"

Vrijdag wordt ernstige hinder verwacht bij De Lijn. De directie raadt aan alternatieven te zoeken om u te verplaatsen.
Photo News Vrijdag wordt ernstige hinder verwacht bij De Lijn. De directie raadt aan alternatieven te zoeken om u te verplaatsen.
Vrijdag wordt grote hinder verwacht bij de trams en bussen van De Lijn. Het personeel houdt die dag een 24-urenstaking, uit protest tegen een aangekondigde reorganisatie. 

De directie van De Lijn raadt haar reizigers aan om vrijdag niet te rekenen op bussen en trams om op bestemming te raken. De vakbonden zijn het niet eens met de plannen van de directie om te snoeien in het aantal managementfuncties en bedienden, en hebben een stakingsaanzegging ingediend. 

De directie wees er nochtans op dat er geen naakte ontslagen zullen vallen. Wel worden bedienden niet vervangen bij hun pensioen of een spontaan vertrek. Een poging om iedereen te verzoenen, leverde uiteindelijk niets op. En dus wordt er vrijdag 24 uur lang gestaakt.

In een persbericht zegt de directie "ernstige hinder" te verwachten. Ze raadt reizigers dan ook aan om een alternatief te zoeken voor de verplaatsingen die men wil maken. Omdat ook bedienden zullen staken, zal ook de informatie over de exacte hinder - waar, wat, hoe - waarschijnlijk niet volledig zijn. 

"De nieuwe organisatie is nodig om de toekomst van ons bedrijf veilig te stellen", maakt topman van De Lijn, Roger Kesteloot, zich sterk. "We maken ons klaar om te kunnen concurreren met de privébedrijven als de markt in 2020 vrijgemaakt wordt." Hij wijst er ook op dat er een betere omkadering komt voor de chauffeurs en meer autonomie voor de technici. "Ik wil nu met de vakbonden constructief afspraken maken over de verdere verfijning van het model, over de procedure van invulling en over begeleidende maatregelen", besluit de topman.
117 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yani Van de Weerd

  Volgens mij lezen sommige mensen echt niet. De datum is 14-02?

 • Alain Stalpaert

  kijk goed naar de datum mensen 14 februari 2018

 • Stefanie Tomala

  Wordt deze vrijdag 20 april gestaakt of niet?!

 • Lindsay Notebaert

  Dit is wel van 2 maanden geleden hoor...

 • Samara Ophalvens

  Ale tis weer vanda. Helaas is het de cosument die moet opdraaien voor al deze staking. Even ter vermelding: mijn werkdag kost 1: een bus abbonnement, 2: slijtage aan mijn auto 3: parkinggeld 4:benzine. En zo zullen er wel duizenden mensen zijn die de duppe zijn. Wie gaat er voor de consument optreden zodat deze ook eens waar voor zijn geld krijgt?