De Lijn staakt: "Reken er niet op dat u vrijdag met bus of tram op bestemming raakt"

Vrijdag wordt ernstige hinder verwacht bij De Lijn. De directie raadt aan alternatieven te zoeken om u te verplaatsen.
Photo News Vrijdag wordt ernstige hinder verwacht bij De Lijn. De directie raadt aan alternatieven te zoeken om u te verplaatsen.
Vrijdag wordt grote hinder verwacht bij de trams en bussen van De Lijn. Het personeel houdt die dag een 24-urenstaking, uit protest tegen een aangekondigde reorganisatie. 

De directie van De Lijn raadt haar reizigers aan om vrijdag niet te rekenen op bussen en trams om op bestemming te raken. De vakbonden zijn het niet eens met de plannen van de directie om te snoeien in het aantal managementfuncties en bedienden, en hebben een stakingsaanzegging ingediend. 

De directie wees er nochtans op dat er geen naakte ontslagen zullen vallen. Wel worden bedienden niet vervangen bij hun pensioen of een spontaan vertrek. Een poging om iedereen te verzoenen, leverde uiteindelijk niets op. En dus wordt er vrijdag 24 uur lang gestaakt.

In een persbericht zegt de directie "ernstige hinder" te verwachten. Ze raadt reizigers dan ook aan om een alternatief te zoeken voor de verplaatsingen die men wil maken. Omdat ook bedienden zullen staken, zal ook de informatie over de exacte hinder - waar, wat, hoe - waarschijnlijk niet volledig zijn. 

"De nieuwe organisatie is nodig om de toekomst van ons bedrijf veilig te stellen", maakt topman van De Lijn, Roger Kesteloot, zich sterk. "We maken ons klaar om te kunnen concurreren met de privébedrijven als de markt in 2020 vrijgemaakt wordt." Hij wijst er ook op dat er een betere omkadering komt voor de chauffeurs en meer autonomie voor de technici. "Ik wil nu met de vakbonden constructief afspraken maken over de verdere verfijning van het model, over de procedure van invulling en over begeleidende maatregelen", besluit de topman.
106 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • vital henkens

  Ik heb nog altijd een kaartje van de Lijn om als 65 + "gratis" te rijden. Dit heeft mij indertijd 5 € gekost. De "Lijn" mag deze terug hebben.

 • WALTER VAN DER AA

  morgen nog meer bussen naar plaats GEEN DIENST. ik vraag mij af, daar moet het toch gezellig zijn.

 • Martin Andries

  Ik neem enkele dagen per week de bus om naar het werk te gaan. Ongeveer een 60 procent van de chauffeurs doet geen moeite om me te begroeten als ik instap. Van die groep rijden er velen zoals ze met een race auto rijden. Ook snauwen deze u bij het minste af. Opmerkelijk is dat bij een staking bussen rijden waarbij de chauffeurs me steeds begroeten en die zeer goed rijden. Aan u om de conclusie hieruit te trekken.

 • Jan Vaes

  Vaes Jan De rollen eens omdraaien al die topmannen en al van de regering het openbaar vervoer laten nemen zodat ze weten over wat ze praten, Maar nee laat ze de kleine man nog eens koejeneren

 • Ronald Mergits

  Ik stel voor dat er bij stakingen ook een "werk-thuis-alarm" wordt afgekondigd.