De Lijn schreef 5,4 miljoen euro aan boetes uit in 2019

Photo News
De Lijn heeft vorig jaar 37.918 boetes uitgeschreven voor zwartrijden, overlast of het verhinderen van de doorstroming. In totaal ging het om 5,4 miljoen euro aan boetes, waarvan de helft of 2,7 miljoen euro werd geïnd. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) heeft opgevraagd bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

"Van de 1,8 miljoen reizigers die in 2019 werden gecontroleerd, kregen er 33.583 een boete voor zwartrijden. Daarnaast werden er 899 boetes uitgedeeld wegens het veroorzaken van overlast en 3.426 boetes voor het belemmeren van de dienst van De Lijn in voertuigen, aan haltes of in openbare ruimtes", zegt Maertens. Aan de zwartrijders werd een boetesom van bijna 5 miljoen euro opgelegd. Van dit bedrag werd intussen bijna 2,4 miljoen euro geïnd.

Maertens merkt op dat het aantal gecontroleerde reizigers in 2019 fors is gedaald. In 2018 was er nog sprake van bijna 2,7 miljoen gecontroleerd reizigers. "Volgens De Lijn ging het om een tijdelijke daling aangezien de werking van lijncontrole werd gereorganiseerd en gecentraliseerd", zegt Maertens. "Deze reorganisatie moet leiden tot een correctere en gerichtere inzet van de lijncontroleurs. Hierdoor moeten de uitgevoerde controles in de loop van 2020 weer toenemen”, legt Maertens nog uit. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Vermeersch

  Uitschrijven is een zaak ze innen is een andere zaak.

 • Paul Boutsen

  Je kan voor 100 miljoen boetes uitschrijven, als je niets int, want ho maar politiek correct blijven, sta je toch weer even ver.

 • Guy muis

  als de lijn controlenwil doen wel dan stappen ze beter onderweg op dan heb je meer vissen in je net ! ook zie je veel nog zonder mondmasker op!

 • Geert Landsman

  De Lijn krijgt 80 miljoen binnen aan betalingen maar het systeem om dat te controleren en verwerken kost 250 miljoen, daarboven krijgen ze 800 miljoen subsidies. Met andere woorden, als we de Lijn gratis maken kunnen we dik 170 miljoen inzetten voor middelen en agenten op tram-bus om het veiliger te maken. Dat is een besparing van 170 miljoen per jaar, elk jaar.

 • jan van reeth

  Mij interesseert meer hoeveel geld ze geïnd hebben dan "wat ze zouden " geïnd hebben.