De Lijn lanceert WO I-buslijn en Poppypas

BELGA
Vervoersmaatschappij De Lijn surft mee op de golf van herdenkingsinitiatieven rond de Eerste Wereldoorlog. Er werd een buslijn uitgetekend tussen Nieuwpoort en Ieper, en er komt ook een voordelige Poppypas. Het project '14-18 Groote Oorlog' werd vandaag voorgesteld in Ieper door Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V).

"We willen dat iedereen, ook zij die geen wagen hebben, toch de mogelijkheid krijgt om deel te nemen aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, nu honderd jaar geleden", zegt Crevits. Om dat te bereiken komt er vanaf juli een WOI-buslijn. Die zal rijden tussen Nieuwpoort en Ieper, van aan de Ganzepoot tot het In Flanders Fields Museum en de Menenpoort.

Ook in de frontstad Diksmuide zijn twee haltes voorzien. De haltes zullen specifiek herkenbaar gemaakt worden. Er is ook rekening gehouden met aansluiting op de kusttram, de trein en andere vervoersmogelijkheden. In juli en augustus rijdt de bus vijf keer heen en terug, van september tot november vier keer. Er is rekening gehouden met de Last Post-ceremonie in Ieper, want de laatste bus richting Nieuwpoort vertrekt dagelijks na de herdenking.

Er is ook een Poppypas gelanceerd. Dat is een voordeelkaart waarmee de reiziger op de nieuwe buslijn, lijn 14, kan reizen, maar ook op het volledige West-Vlaamse net. De Vlaamse regering trok 200.000 euro uit voor '14-18 Groote Oorlog'.