De Lijn houdt been stijf en stopt niet meer aan Brussel-Noord, ook MIVB verplaatst haltes

BELGA
Het overleg tussen de vakbonden en de directie van De Lijn over de precaire situatie aan het Brusselse Noordstation is afgelopen. De vervoersmaatschappij dringt er bij de bevoegde overheid nogmaals op aan om een structurele oplossing te vinden voor het probleem. Voorlopig zullen de bussen van De Lijn Brussel-Noord niet meer bedienen. Dat zegt woordvoerder Tom Van de Vreken, die eraan toevoegt dat de reizigers die normaal gezien aan het Noordstation in- of uitstappen in de directe omgeving een alternatief vinden. Ook MIVB neemt gelijkaardige maatregelen.

"Vanaf dinsdag zullen de reizigers kunnen afstappen aan de tijdelijke halte op het Noordplein. Opstappen kan aan de halte Rogier (richting voorstad) op het vlakbij gelegen Rogierplein. Dit gebeurt onder begeleiding van controleurs van De Lijn", zo klinkt het. "De Lijn bekijkt op welke manier ze een Lijnwinkel kan voorzien. De overige begeleidende maatregelen worden samen met de politie uitgewerkt.”

De actie waarbij lijnen beperkt werden tot bepaalde metrostations (Simonis, Bockstael, Weststation) wordt stopgezet vanaf dinsdag.

“Zeer zorgwekkend”

De chauffeurs klagen al maanden over de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden rond het station, die te maken hebben met de groep transmigranten die er verblijft. De Lijn blijft aandringen bij de federale overheid dat er een alternatieve opvangplaats voor de transmigranten wordt gezocht. "Vandaag wordt dit door aanwezigheid van onder andere voedselbedeling, verzorging en juridische ondersteuning structureel in stand gehouden. De situatie ter plaatse door gebrek aan hygiëne en veiligheid maakt de toestand nog steeds zeer zorgwekkend", klinkt het nog.

Voorts vraagt De Lijn dat het kabinet van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block een coördinerende rol opneemt in het zoeken naar een definitieve oplossing voor Brussel-Noord. 

MIVB

Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB gaat bushaltes aan het Noordstation tijdelijk verplaatsen vanwege de gevaarlijke en onhygiënische omstandigheden rond het station. Dat meldt woordvoerster An Van hamme, die daarmee informatie van L’Echo bevestigt. “Vanaf dinsdag stopt bus 61 op het Noordplein, terwijl bus 20 aan de Simon Bolivarlaan stopt, rechtover de grote trap”, klinkt het nog.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Dit is toch de ongekeerde wereld nietwaar? Waarom grijpt hier niemand in? Waarom betalen wij belastingen en we kunnen zelfs nog niet onze stations gebruiken? Wat is het volgende? Migranten die kerken en gemeentehuizen bezetten? Waar blijft nu de politiek? Maggie ging het toch opkuizen, de rommel van Francken? Ongelooflijk, de onbestuurbaarheid van dit land.

 • Cecarine De Smet

  Wat maken ze ons wijs??? Er zijn daar geen ziektes aanwezig??? Wat vinden ze eraan om de bevolking voor te liegen en blijven liegen???? Ze pikken er af en toe een migrant uit.....ze worden zelfs niet wekelijks medisch gecontroleerd!!! En gebeurd er bloedafname???? ik vrees van niet, ze weigeren dit. En btw wie betaalt deze onderzoeken????

 • Marc Baeyens

  "Wel, waar blijven al die migranten?” orakelde Almaci ; wat een kinderpraat. De sLinkse media willen er niet meer over rapporteren sinds N-VA van de post werd uitgestoten. Het is ver gekomen als de vakbonden het wanbeleid met de immigranten in het Noordstation in het nieuws moeten brengen. De burgers voorliegen kunnen ze bij Groen ook al als de beste.

 • Johan Goovaerts

  Groot gelijk hebben ze de buschauffeurs . Ze moeten hun gezondheid niet opstel zetten.

 • Janna Boonstra

  Met dank aan de slappe politiek.