De Lijn en vakbonden bereiken sociaal akkoord in Limburg: “Enorme stap vooruit”

De buschauffeurs van De Lijn voeren ook vandaag nog actie in Limburg en Vlaams-Brabant.
Mozkito De buschauffeurs van De Lijn voeren ook vandaag nog actie in Limburg en Vlaams-Brabant.
De Lijn en de vakbonden in Limburg hebben een akkoord gesloten over de aanpak van de diensten, rusttijden en het ziekteverzuim. Dat deelt de openbaarvervoermaatschappij vanavond mee. De chauffeurs van De Lijn Vlaams-Brabant leggen morgen echter opnieuw het werk neer.

In Hasselt vond vandaag overleg plaats tussen de directie van De Lijn Limburg en de gewestelijke secretarissen van de vakbonden. Het akkoord kom er na dagen van syndicale acties bij De Lijn in Limburg, met hinder voor het busverkeer tot gevolg. Vanaf morgen moet het busverkeer in Limburg weer normaal verlopen, aldus nog De Lijn. 

Volgens de vakbonden is er een stap in de goede richting gezet. “Er is een compromis rond de opmerkingen die we gedaan hebben. Er staan heel wat positievere elementen in, die we vorige keer gemist hebben”, zei Stan Reusen, secretaris van ACOD Limburg TBM, eerder op de dag over het akkoord. “In het voorstel staan ook concrete datums wanneer er een terugkoppeling gegeven wordt, zodat er zwart op wit te zien is welke inspanningen geleverd zijn en de mensen de uitwerking van heel het verhaal zien.”

 “Bij alle vakbonden is het voorstel unaniem aanvaard door de militanten. De mensen waren enorm tevreden met het resultaat”, zegt Geert Witterzeel van ACV. “Dit is uniek. Ik zit al jaren in de sector en dit is de eerste keer dat op papier staat dat chauffeurs in hun dienst 20 tot 30 minuten gewaarborgde pauze hebben. Dat is een enorme stap vooruit.”

De acties van de buschauffeurs in de provincies Limburg en Vlaams-Brabant veroorzaakten vandaag grote hinder op de stads- en streeklijnen in beide provincies.

Morgen nog staking

De chauffeurs van De Lijn Vlaams-Brabant kondigen echter aan ook morgen te zullen staken uit protest tegen het volgens hen schrijnend personeelstekort en de voor het personeel onrealistische rij- en rusttijden. Morgenochtend om 9 uur starten directie en vakbonden het overleg over de Vlaams-Brabantse eisen. “Het nijpend personeelstekort verhoogt de werkdruk op het personeel. Dit wordt nog eens versterkt door de onrealistische rij- en rusttijden waardoor de chauffeurs nauwelijks de tijd hebben om te eten of een sanitaire stop in te lassen. Hierdoor is het ziektepercentage hoog wat op zijn beurt bijdraagt tot het personeelstekort”, aldus vakbondssecretaris Pieter Thijs (ACV). Hij spreekt zich niet uit over het aantal chauffeurs dat er bijkomend moet aangeworven.

Als gevolg van de staking zijn er sinds vanmorgen in Vlaams-Brabant zo goed als geen eigen chauffeurs van De Lijn uitgereden. De chauffeurs van de onderaannemers die buslijnen pachten, rijden wel. Volgens Sonja Loos, woordvoerster van De Lijn Vlaams-Brabant, rijden er op die manier in deze provincie in totaal één op twee bussen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean-Pierre Robbens

  Dan promoten ze het openbaarvervoer om het milieu te sparen, maar dan staken die heren om de haverklap. Dit is een openbare dienstverlening en dus zouden ze hun recht van staken moeten afnemen( net zoals de militairen, dat zijn de enige die niet mogen staken).

 • Bette Mosselmans

  sven kersten voor u zich uitlaat over andere kijk eerst in de spiegel voor je deze mensen uitkaffert als lamzakken u weet niet waar over je praat

 • mieke vermeulen

  Zo zie je maar dat staken loont , waarom altijd maar toegeven aan die stakers dat is niet de oplossingen maar een straatje zonder einde .

 • Rene Thevissen

  En nu maar op tijd proberen te rijden hoop ik want dat is rampzalig

 • jean pierre Tibermont

  Ik heb mijn kaart van de lijn als 73 jarige niet meer vernieuwd wegens de vele stakingen van de lijn en de problemen ik rijd terug lekker met de auto...eigen schuld dikke bult !!!!!!!!!