De Lijn behoudt nu toch Limburgse snelbussen na tariefaanpassing

PHOTO_NEWS
Op voorstel van de raad van bestuur van De Lijn heeft Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits een tariefaanpassing voor de Limburgse snelbuslijnen goedgekeurd. Hierdoor wordt de beslissing om de verbindingen vanuit het Maasland naar Antwerpen en Brussel te schrappen, herroepen.

Omdat de snelle busverbindingen van de lijnen 68, 178 en 179 niet rendabel waren en De Lijn op kosten wou besparen, werd enkele maanden geleden beslist om deze bussen af te schaffen. Vandaag kwam de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij terug op die beslissing, mits een tariefaanpassing. Maar die tariefaanpassing houdt in dat een jaarabonnement (voor een traject van 100 km) meer dan zeven keer zo duur werd. Een reiziger die nu nog 232 euro per jaar betaalt, betaalt binnenkort 1.650 euro.

Niet alleen van de reizigers, maar ook van talrijke politici in West- en Noord-Limburg kwam een storm van protest los. Ook TreinTrambus is "onaangenaam verrast" over de prijsverhoging van de snelbuslijnen in Limburg. "We zijn tevreden dat de verbindingen behouden blijven. We wisten dat reizigers bereid waren om meer te betalen - voor een schare trouwe gebruikers zijn de lijnen bijzonder handig. Maar we hadden niet verwacht dat de tariefverhoging zo groot zou zijn. Dit zijn treintarieven", zegt Jan Vanseveren van reizigersorganisatie TreinTramBus.

De woordvoerster van De Lijn, Sonja Loos, beaamt dat De Lijn nu tarieven hanteert vergelijkbaar met die van spoorwegmaatschappij NMBS. "Het zijn normale tarieven voor rechtstreekse langeafstandsritten. Mensen zijn bereid dit te betalen, want ze doen dat ook voor de trein. Bovendien komt de werkgever vaak tussen voor de abonnementen."

Volgens Loos is de tariefverhoging niet in tegenspraak met het Vlaams regeerakkoord, waarin afgesproken werd dat de tarieven niet sneller zouden stijgen dan de index. "De snelbussen zijn geen stads- en streekvervoer, en behoren niet tot onze strikte opdracht. De tariefafspraken gelden hiervoor dus niet. De minister keurde ons voorstel goed."