De Lijn aanvaardt vanaf 1 juli geen magneetkaarten en cash geld meer

Wie nog een magneetkaart heeft liggen, kan die omruilen.
Photo News Wie nog een magneetkaart heeft liggen, kan die omruilen.
Vanaf 1 juli is het niet langer mogelijk om de alom bekende magnetische vervoerbewijzen van De Lijn nog te gebruiken op bussen of trams. Ook betalen met cash geld  - dat vanwege het coronavirus al sinds maart niet meer kan - komt niet meer terug.

De Lijn moderniseert en vergroent, en daar horen de kartonnen vervoerbewijzen met magneetstrip niet langer bij”, zo meldt de vervoersmaatschappij in een persbericht. “Ook de ontwaardingstoestellen zijn verouderd. Daarom worden beide vanaf 1 juli 2020 niet langer gebruikt. De toestellen worden verwijderd op alle bussen en trams. Met een tijdelijke uitzondering voor de Kusttram. Daar blijven de magneetkaarten en ontwaardingstoestellen nog in gebruik tot 30 september 2020.”

Wie nog over magneetkaarten beschikt, kan die omruilen. “Dat kan tot 30 september 2020 in de Lijnwinkels, voorverkooppunten én online. Er wordt geen geld terugbetaald”, klinkt het. 

Ook cash betalen op trams en bussen is al enige tijd niet meer mogelijk. “Aanvankelijk was de stopzetting van cash op de voertuigen van De Lijn gepland voor later op het jaar, maar door de corona-epidemie kwam deze maatregel er eerder. Het is al sinds maart niet meer mogelijk om met cash geld te betalen.”

De Lijn benadrukt dat er, ondanks het verdwijnen van beide betalingsopties, geen gebrek is aan keuzemogelijkheden om een vervoerbewijs te kopen. “Vervoerbewijzen kunnen worden aangeschaft voorafgaand aan de rit in een Lijnwinkel of ander verkooppunt, aan de ticketautomaat, per sms (4884), via de app, via internet, of via contactloos betalen met een bankkaart (voorlopig enkel op de trams).”

De voorwaarden om magneetkaarten om te ruilen, kan je hier terugvinden.
47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Declercq

  Men gaat er weer van uit dat iedereen over een smartphone beschikt. Bovendien is niet iedereen vertrouwd met al die nieuwe technische snufjes. Als ik niet normaal kan betalen dan moeten ze me maar gratis meenemen.

 • Etienne De Bondt

  Van alle veranderingen bij de Lijn is er geen enkele ten goede van de reiziger geweest. En deze zal niet anders zijn.

 • Christine Laevers

  Ik heb geen GSM en geen auto. Stel dat ik ergens dringend moet zijn? De bus voor mijn neus laten voorbij rijden ? Het tast ook de autonomie van vele mensen aan. Eigenlijk cultiveert De Lijn het opdelen van mensen in sociale klassen. 1ste klasse, 2de klasse zoals lang geleden en 3de klasse rijdt niet meer mee.

 • Dirk Naert

  Begrijpend lezen blijft een probleem. Er staat nergens dat je geen cash meer kan gebruiken. Het kan enkel niet meer op de bus of tram zelf, wel nog in de verkooppunten. Alleen al voor de veiligheid van de tram en buschauffeurs is het een goede zaak dat er voor hen geen cash meer bij komt kijken.

 • paola nerozzi

  Dan zullen er veel weer zwart rijden en neem hun dat niet kwalijk want cash moet ge blijven kunnen betalen want vele hebben geen smartphone en kunnen niet anders lang leve België mensen zou ik zeggen profiteer er maar van