Exclusief voor abonnees

De keuze is aan u: een fikse boete betalen of deze verklikker onder het dashboard

Nieuw proefproject viseert hardleerse snelheidsduivels

RV
Politierechters in ons land laten wegpiraten vanaf september kiezen: ofwel betalen ze hun boete, ofwel krijgen ze een verklikker in de auto. Die registreert voortdurend hoe snel iemand rijdt en stuurt die data door. Niet naar de politie, wel naar VIAS, het verkeersinstituut. Zij gaan met de overtreder in gesprek.

Stel: u racet aan 90 kilometer per uur door de bebouwde kom. U wordt geflitst en moet voor de politierechter verschijnen. Onmiddellijk vreest u een torenhoge boete, want het is niet de eerste keer dat het gaspedaal te diep werd ingedrukt. Toch stelt de rechter een alternatieve straf voor: een vormingscursus, verspreid over drie dagen. Al zal u na de grote vakantie ook kunnen kiezen voor een 'verklikker'. Die volgt uw reilen en zeilen in de auto gedurende een half jaar tot een jaar. Het is een nieuw proefproject van VIAS, het vroegere Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid.

"Wie meer dan 30 kilometer per uur te snel rijdt of voor de zoveelste keer voor de rechter staat, zal in september een zwarte doos in de auto kunnen hangen", legt woordvoerder Stef Willems uit. Het toestelletje wordt onderaan het dashboard geïnstalleerd, net boven de pedalen, en is niet groter dan wat je thuis in het stopcontact steekt om muggen te verjagen. 

Je hebt 29% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en steun Rode Neuzen Dag. Jouw eerste betaling gaat integraal naar Rode Neuzen Dag

  • Steun Rode Neuzen Dag en word abonnee voor 27/11
  • Slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wil
Abonneer je nuReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.