De Kesel: "Nultolerantie voor kindermisbruik in de kerk"

Aartsbisschop Jozef De Kesel.
BELGA Aartsbisschop Jozef De Kesel.
Sinds de verschillende schandalen rond kindermisbruik door geestelijken geldt er een nultolerantie in de Belgische katholieke kerk. Bij nieuwe feiten wordt onmiddellijk het gerecht op de hoogte gebracht. Dat zegt aartsbisschop Jozef De Kesel in een interview met de VRT-radio naar aanleiding van Pasen. Ook het klimaat en migratie komen aan bod.

“Dat heeft echt onze geloofwaardigheid aangetast”, aldus de kardinaal. “Ik zeg dus niet dat het nu gedaan is bij ons, we moeten alert blijven”, zegt hij. “Maar onze overeenkomst is nu, als er nieuwe feiten zijn, dan moet onmiddellijk het gerecht ingelicht worden. Dat is niet meer voor ons, je kan niets tolereren. De feiten zijn niet altijd van dezelfde zwaarte en de sanctie zal verschillen. Maar er is zerotolerantie.”

Als toenmalig bisschop van Brugge ontmoette De Kesel zelf veel slachtoffers. “Ik kan het verstaan dat het voor velen genoeg was en is. Ik heb dingen gehoord waarvan ik het bestaan niet wist. En zwaar misbruik, dat is onherroepelijk. Wij moeten voortdoen, maar zeggen dat het elders ook is gebeurd, is irrelevant, dat kan geen excuus zijn.”

‘Wir schaffen das’

De Kesel heeft het ook over de migratieproblematiek. Toen bondskanselier Angela Merkel ‘wir schaffen das’ zei, werd ze volgens hem verkeerd begrepen. Merkel had het over verantwoordelijkheid opnemen: “Ze bedoelde niet dat de vluchtelingen zomaar moesten komen, ze bedoelde dat het een zaak was die je niet zomaar naast je neer kon leggen.”

Migratie moet voor de kerkleider gecontroleerd worden, maar dat belet niet noodzakelijk een genereuzer migratiebeleid. “Het is een wereldprobleem. Mensen die echt in aanmerking komen, moeten naar hier kunnen komen. Gecontroleerd. Maar het is met de ecologische en de sociale problematiek hetzelfde: het zal ons iets kosten. We zullen moeten inleveren, het met iets minder moeten doen.”

Toekomst planeet

De klimaatkwestie, “ontzettend belangrijk”, gaat voor de aartsbisschop “over de toekomst van onze planeet”. “Ik steun paus Franciscus’ idee van integrale ecologie. Je voelt bij ons de spanning van de jongeren die -terecht- op straat komen, maar er is ook de sociale problematiek, de gele hesjes bijvoorbeeld. Die twee problemen mag je niet scheiden.” Dat gaat over “het bewonen van ons gemeenschappelijk huis”. De armen mogen ook niet de dupe worden van maatregelen voor duurzame energie, stelt hij nog.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Dat ze dan het geloof eens moderniseren. Laat pastoors toe om een vrouw te hebben, kinderen te krijgen en mogen trouwen. Je lichamelijke noden krijgen anders ooit de bovenhand ipv je mentale onthoudingsgedoe en dan krijg je zulke situaties. De mens evolueert maar de Kerk blijft met middeleeuwse praktijken bezig.

 • luc verriest

  Ja, dat zal wel, denkende aan de operatie "Kelk" van enige jaren geleden.

 • patrick lagae

  en De Kesel zelf... is hij altijd eerlijk geweest???

 • Hubert Wouters

  Het enige dat ze bij die overbodige organisatie kunnen is liegen en bedriegen.

 • Maurice Keukelaers

  De Kesel gelooft ook nog in Sinterklaas.