De Gucht over kritiek op aanstelling Reynders: “Dan had N-VA maar in de regering moeten blijven”

"Wie in België is beter geschikt dan Reynders?”

Karel De Gucht.
Photo News Karel De Gucht.
Niemand in België is beter geschikt dan Didier Reynders om Europees Commissaris te worden. Dat vindt voormalig eurocommissaris Karel De Gucht. Volgens de Open Vld-topman valt zijn aanduiding perfect binnen de bevoegdheden van de regering van lopende zaken. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"Los van elke discussie moet je mij eens zeggen wie in België meer geschikt is dan Reynders om Europees Commissaris te worden”, klonk het in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Voor De Gucht is het duidelijk dat zijn liberale collega de geknipte kandidaat is om deel uit te maken van de volgende Commissie van voorzitster Ursula von der Leyen. De Gucht verwees naar het cv van Reynders: twintig jaar lang zat hij in de federale regering en jarenlang vervulde hij een prominente rol binnen de Ecofin.

Met een regering die slechts de steun heeft van 38 Kamerzetels (op een totaal van 150) rijzen op de oppositiebanken vragen over de legitimiteit van de aanduiding van Reynders. De Gucht wuift die kritiek weg. De nominatie is wel degelijk een bevoegdheid van de regering van lopende zaken. “Het is een dringende aangelegenheid, het is een verplichting en ze kost geen geld”, voert de Vlaamse liberaal aan. "Of je er gelukkig mee bent of niet is een andere zaak.”

De Gucht wil ook niet weten van de felle kritiek die N-VA heeft op de benoeming. “Dan had de N-VA de regering maar niet moeten laten vallen. Dan achteraf komen zeggen: ‘Ze moeten met ons praten en het parlement moet zijn inspraak hebben’, dan hadden ze maar in de regering moeten blijven.”

Didier Reynders.
Photo News Didier Reynders.

“Grote portefeuille is mogelijk”
Hij gelooft ook niet dat Reynders enkel een 'kleine portefeuille' in de wacht kan slepen omdat premier Charles Michel eind dit jaar de voorzitter van de Europese Raad wordt. De Gucht was indertijd immers zelf bevoegd voor Handel -een van de belangrijkste bevoegdheden- terwijl Herman Van Rompuy toen ook de topfunctie in handen had.

Dat de benoeming deel uitmaakt van de pot met benoemingen tijdens de regeringsvorming is voor De Gucht geen goede zaak. Net zomin als het samenvallen van alle verkiezingen trouwens. Hij verwijst naar Nederland, waar die benoeming daarvan losgekoppeld is. Frans Timmermans werd er opnieuw als Commissaris voorgedragen, terwijl zijn socialistische partij in de oppositie zit.
97 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Michel heeft met De Wever hierover gesproken en deze was volledig akkoord . Is Bartje dit nu al vergeten, dan kunnen we spreken van beginnende dimensie.

 • Erik Desloover

  de gucht is precies blij met reynders , dit weten we dus ook

 • Stefaan De Vos

  De toekomstige president van Europa die als huidige Belgische regeringsleider zijn MR-partijgenoot en minister aanstelt als toekomstige EU-commissaris is zeer ongehoord. Dergelijke procedure schaadt het vertrouwen in de EU. Ongezien. Is dat aan de goeie kant van de geschiedenis staan?

 • André Van Laethem

  Reynders en co doen tenminste verder met Belgie. Nva zit nog steeds te zeveren over vlaanderen waar de modane Belg totaal geen zin meer heeft. Niet vergeten dat niet elke vb of nva stemmer onafhankelijkheid wil.

 • Felix Petri

  Van hetzelfde laken een pak. Tussen de Gucht en Reynders zit er nagenoeg geen verschil. Ik heb niet veel verstand van politiek maar is een regering van LOPENDE zaken wel bevoegd om dit te beslissen?