De Gucht over Kris Peeters: "Wie gelooft die man nog?"

Karel De Gucht
BELGA Karel De Gucht
In gesprek met De Zondag laat Karel De Gucht, die met politiek pensioen is, zich uit over de Wetstraat. Kop-van-jut: Kris Peeters (CD&V). "Mij stoort de kameleonhouding van Peeters", zegt De Gucht.

"Peeters is een ex-topman van Unizo die nu met de grootste aplomb linkse ACW-standpunten verdedigt, zoals die vermogenswinstbelasting waarover hij niet kan zwijgen. Wie gelooft die man nog, zou Yves Leterme zeggen (lacht)", zegt de 61-jarige Open Vld-politicus.

Volgens De Gucht is het wel normaal dat er concurrentie heerst binnen de regering: "De drie Vlaamse partijen appelleren allemaal op een of andere manier aan het liberalisme. Dat zal spanningen blijven geven. En CD&V moet tegelijk ook haar linkervleugel tevreden houden, anders zou ze vervellen tot een minipartijtje. Ze stuurt daarvoor heel bewust Kris Peeters het veld in, want die heeft de steun van de liberale katholieken."

De ex-eurocommissaris geeft ook nog aan dat Open Vld nooit zal meegaan in een vermogenswinstbelasting, als Michel I een grote tax shift wil doorvoeren. "Een vermogenswinstbelasting zou ons zuur opbreken. Een dergelijke belasting die de middenklasse niet treft, brengt niets op. En het zou vandaag economisch gezien bijzonder dom zijn om de middenklasse te raken."

'CD&V moet haar linkervleugel tevreden houden, anders zou ze vervellen tot een minipartijtje'

Karel De Gucht
Kris Peeters
BELGA Kris Peeters