De Gucht: "N-VA moet nu rekening houden met achterban Vlaams Belang"

BELGA
"De N-VA heeft een bijzonder goed resultaat behaald. Ze heeft het Vlaams Belang volledig leeggezogen en dat zegt ook veel over de nieuwe achterban van de N-VA. De partij zal nu ook verantwoordelijk zijn voor de achterban die van het Vlaams Belang komt." Die analyse maakt Karel De Gucht, de Europese lijstduwer van Open Vld.

Nu het Vlaams Belang een historisch lage score heeft laten optekenen, wil dat zeggen dat de achterban van die partij onderdak heeft gevonden bij de N-VA, stelt De Gucht op de VRT. De Vlaams-nationalisten zullen er dan ook rekening mee moeten houden, zei hij.

Wat zijn eigen partij betreft, is De Gucht "niet per definitie" tegen de oppositie. "Maar welke richting we uitgaan, moet de komende weken uitgeklaard worden."

De Europese commissaris voor Handel blikte ook vooruit op de federale regeringsvorming. Als die niet binnen de paar weken beklonken is, kan het opnieuw maanden duren, verwacht hij. Als de N-VA mee een meerderheid wil vormen, zal die partij in ieder geval "een bocht van 180 graden moeten maken".