De Gucht maakt brandhout van Vlaams Huis in New York

UNKNOWN

De federale minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (Open Vld), plaatst grote vraagtekens bij het "Flanders House" in New York.

Het kantoor op de 44ste verdieping van de New York Times Building moet het centrale aanspreekpunt van Vlaanderen in de VS worden volgens minister-president Kris Peeters. Hij opende het gebouw woensdagavond.

Ook De Guchts partijgenote Patricia Ceysens, als Vlaams minister van Economie bevoegd voor Flanders Investment & Trade (FIT), merkte op dat het FIT geen vragende partij was voor een Vlaams Huis.

"Gaat niks veranderen"
"Een zeer beperkt nut heeft zo'n Vlaams Huis in New York", zei De Gucht. "Vlaanderen heeft de autonomie om zoiets te doen. Het hele initiatief, dat een pak geld kost, zal echter weinig of niets veranderen aan het imago van Vlamingen of Vlaanderen in de VS. Mocht de Vlaamse overheid zo krap zitten als de federale, zou ze er niet eens aan moeten denken om zoiets op te richten. Weet u hoe groot New York is? Je verzwelgt daar in de massa", stelde De Gucht.

Vlaams beleid
Meer fundamenteel voert de minister van Buitenlandse Zaken aan dat een eigen Vlaams buitenlands beleid eigenlijk geen zin heeft.

"Wat wel zin heeft, is dat Vlaanderen binnen de Belgische diplomatie een belangrijke rol speelt. Kan een land als België het zich veroorloven om vier diplomatieën naast elkaar te hebben? De vraag stellen is ze beantwoorden. Daarmee leid je alleen maar de aandacht af. Langs vier verschillende kanalen naar investeerders trekken, is zelfs contraproductief." (belga/mvl)