De Gucht laat zetel over aan Philippe De Backer

Uittredend Europees Commissaris Karel De Gucht en echtgenote Mireille Schreurs.
PHOTO_NEWS Uittredend Europees Commissaris Karel De Gucht en echtgenote Mireille Schreurs.
"Karel De Gucht is niet van plan van gedacht te veranderen." Hij zal met andere woorden zijn mandaat als commissaris voor Handel uitdoen, waardoor de derde Open Vld-zetel in het Europees Parlement aan Philippe De Backer zal toekomen. Dat bevestigt de woordvoerder van De Gucht vandaag. Annemie Neyts herhaalt dan weer dat ze in de loop van de legislatuur "de fakkel doorgeeft".

Met nog één bureau dat geteld moet worden, lijkt het vast te staan dat Open Vld zijn drie zetels in het Europees Parlement behoudt. Lijsttrekker Guy Verhofstadt en Annemie Neyts waren gisteren al vrij vroeg zeker van hun verkiezing, Karel De Gucht pikte in de loop van de nacht de zetel van Steven Vanackere (CD&V) in.

Voor de verkiezingen zei De Gucht dat hij sowieso commissaris zou blijven tot zijn mandaat eind oktober afloopt, wat betekende dat hij zich zou laten vervangen mocht hij verkozen worden. "Dat is nog altijd het geval", bevestigt zijn woordvoerder nu. "Karel De Gucht is niet van plan van gedacht te veranderen." Concreet betekent dit dat Philippe De Backer doorschuift en zijn zetel opnieuw opneemt. De Antwerpenaar kwam in september 2011 in het halfrond als opvolger van Dirk Sterckx.

Verdiend
"Ik ben bijzonder tevreden, niet enkel voor mezelf, maar vooral voor de partij", reageerde De Backer vandaag bij zijn aankomst op het Open Vld-partijbestuur. "We verdienen dit. We hebben een goed Europees traject gereden en staken er ook met onze campagne bovenuit."

Karel De Gucht heeft nooit onder stoel of banken gestoken dat hij graag op post wil blijven als commissaris, ook wanneer op 1 november de nieuwe ploeg aantreedt. "Dat zal van de nationale coalitiegesprekken afhangen", zegt zijn woordvoerder. "Open Vld heeft nu meer zetels dan CD&V, dat is toch een extra element."

Afspraak Neyts
Behalve De Gucht, houdt ook Annemie Neyts zich aan de belofte die ze enkele weken geleden maakte. "Ik heb met de partij afgesproken dat ik in de loop van de legislatuur de fakkel zou doorgeven", zegt ze. Nu De Backer de zetel van De Gucht inneemt, wil dat zeggen dat Hilde Vautmans Neyts zal vervangen. "Inderdaad, dit staat los van de persoon. De gemaakte afspraken worden nagekomen."

Wanneer precies ze in de loop van de komende vijf jaar vertrekt, kan Neyts niet zeggen. Ze wil hoe dan ook nog even blijven zetelen in de commissie Buitenlandse Zaken. "Ik heb dat altijd graag gedaan."

Vervanging voor Verhofstadt
Overigens, als Guy Verhofstadt voorzitter van de Europese Commissie zou worden of een andere functie zou bekleden buiten het Europees Parlement, moet ook hij zich laten vervangen. Dan komt de derde opvolger op de Open Vld-lijst in zicht. Op basis van de (reeds getelde) voorkeurstemmen wordt dat cardioloog Pedro Brugada. Mocht hij aan zijn zitje verzaken schuift mogelijk Jan Terlouw door, de Nederlandse jeugdauteur die lijstduwer was bij de opvolgers.

Europees Parlementslid Philippe De Backer.
BELGA Europees Parlementslid Philippe De Backer.
Hilde Vautmans.
BELGA Hilde Vautmans.
Annemie Neyts en 'Mr. Michel' Verschueren.
BELGA Annemie Neyts en 'Mr. Michel' Verschueren.