De Gucht: "Keuze van N-VA voor ECR-fractie is slechte zaak voor België"

Karel De Gucht.
EPA Karel De Gucht.
De toetreding van N-VA tot de Europese fractie van de Britse conservatieven "heeft consequenties voor België op het internationale speelveld". Dat stelt eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld), die zich afvraagt wat een pro-Europese partij als CD&V daarmee gaat aanvangen in de regeringsonderhandelingen in eigen land.

De N-VA koos deze week voor samenwerking met de ECR-fractie, met de Britse conservatieven van premier David Cameron, de Nederlandse oerconservatieve partij ChristenUnie, de Deense Volkspartij en de Finse partij Ware Finnen. Dat weekte eerder deze week al heftige reacties op.

Open VLD'er Guy Vanhengel noemde de N-VA op Facebook "een zootje ongeregeld". CD&V-Europees Parlementslid Ivo Belet noemde de beslissing zelfs "gruwelijk".

In het VRT-programma De Zevende Dag beoordeelde De Gucht de aansluiting van N-VA bij de ECR-fractie in het Europees parlement als "een belangrijk politiek feit" in België. "Voor de eerste keer kiest een belangrijke partij voor een eurosceptische fractie die tegen het Europa is zoals we dat kennen", analyseert de liberale eurocommissaris.

De Gucht vindt de Europese koers van N-VA "een zeer slechte zaak voor België en het bedrijfsleven". "We zijn een open economie in het centrum van Europa, wat een troef is voor het bedrijfsleven, de export en de tewerkstelling. Nu creëert de N-VA daar zo'n sfeertje rond, stellen ze zich vragen bij Europa en spuien ze mist."

De Europese houding van de grootste Vlaamse partij heeft volgens De Gucht ook "consequenties voor België op het internationale speelveld". "U zal zien dat dat effect zal hebben, als N-VA deel uitmaakt van een Vlaamse regering. Ik vraag me af wat CD&V, die altijd een pro-Europese partij is geweest en met mensen als Dehaene en Martens een belangrijke rol heeft gespeeld in Europa, daarmee gaat aanvangen, zelfs in de onderhandelingen over een Vlaamse regering".

De Gucht noemde het "een vuile streek" dat de partijraad van N-VA deze week uiteindelijk voor de ECR-fractie koos, terwijl er ook wekenlange onderhandelingen hadden plaatsgevonden met de liberale fractie van oud-premier Guy Verhofstadt.


MR-Europarlementslid Gérard Deprez zei dan weer op de RTBF dat Verhofstadt blijk had gegeven van "een beetje onvoorzichtigheid". "Hij heeft zijn dromen voor werkelijkheid genomen", zei de Franstalige liberaal. De MR had zich binnen de Europese fractie sterk uitgesproken tegen de komst van de vier europarlementsleden van N-VA.

FDF-voorzitter Olivier Maingain vreest dat de keuze van de N-VA voor de ECR-fractie een effect kan hebben op de positie van België als zetel van de Europese instellingen. "Ik ben niet zeker dat we de Europese instellingen in Brussel zullen houden. Het is niet een anti-Europese partij die de Europese instellingen in België kan bestendigen".

Olivier Maingain (FDF).
BELGA Olivier Maingain (FDF).