De Gucht: "Ik wou de overstap van Johan Van Hecke helemaal niet"

Karel De Gucht blikt terug op een moeilijke periode als partijvoorzitter: "Het moeilijkst om mee om te gaan was de tendens om van de VLD een rechtse partij te maken."
Thomas Sweertvaegher Karel De Gucht blikt terug op een moeilijke periode als partijvoorzitter: "Het moeilijkst om mee om te gaan was de tendens om van de VLD een rechtse partij te maken."
'Ik ben brutaal geweest. Omdat het moest'. Dat zegt Karel De Gucht, voormalig eurocommissaris, minister en voorzitter van Open Vld, in de vijfde aflevering van de spraakmakende interviewreeks 'Het monster van de macht' in de weekendkrant van De Morgen.

De Gucht komt in het gesprek uitvoerig terug op de rumoerige periode van zijn partijleiderschap. Hij zegt daarover onder meer dit:

Karel De Gucht: "Het moeilijkst om mee om te gaan was de tendens om van de VLD een rechtse partij te maken. Achter de acties van Ward Beysen, Jean-Marie Dedecker en Hugo Coveliers zat een tactiek. Men heeft toen echt geprobeerd om de partij in tweeën te breken."

"Ik ben brutaal geweest. Omdat het moest. (...) Wat ik heb gedaan met een Beysen, Coveliers en Dedecker vind ik niet onfatsoenlijk. Het was dat of alles verder laten kankeren en de partij kapot laten maken."

De overstap van Johan Van Hecke & co. naar de VLD in 2001 verliep niet erg fatsoenlijk. Via een openliggende gsm kon toenmalig CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck meeluisteren hoe u met Van Hecke diens overstap in het geheim voorbereidde.
(zwijgt) "Dat was niet de mooiste fase uit mijn politieke carrière, moet ik zeggen. Het enige excuus dat ik daarvoor kan aandragen, was dat ik daar eerder de uitvoerder dan de bedenker was."

Het gebeurde in opdracht van Verhofstadt?
"In mijn hart heb ik nooit achter de uitbreiding gestaan met de club rond Van Hecke. Nooit. Ik wou de VLD als volkspartij in het midden positioneren, maar ik heb nooit geloofd dat Van Hecke ons daarbij kon helpen. Persoonlijk heb ik daar nooit achter gestaan. Omdat het iemand is die mij op menselijk vlak absoluut niet ligt."

Euh ... Jullie hebben samen een boek geschreven: Het einde der pilaren (2001).
"Het is te zeggen: journalisten (Yves Desmet ('De Morgen') en Dirk Achten (toen 'De Standaard'), BE/JM) hebben een boek geschreven op basis van een aantal gesprekken die wij met elkaar gevoerd hebben. Je moet dat boek eens goed lezen. Ik was niet diegene die daar ideologisch veel toegiften deed. De centrale boodschap was dat zuilen zich macht toe-eigenen die ze niet zouden mogen hebben. Daar sta ik nog altijd volkomen achter. En Van Hecke stapte daar in mee. Tja..."

'Ik wou de VLD als volkspartij in het midden positioneren, maar ik heb nooit geloofd dat Van Hecke ons daarbij kon helpen'

Karel De Gucht

Het volledige interview met Karel De Gucht kunt u nu al lezen in de Pluszone van demorgen.be, of morgen in Zeno, de bijlage in de weekendkrant.