De Gucht blundert bij kritische Duitse interviewer

Vervelende kwestie voor Eurocommissaris voor Buitenlandse Handel Karel De Gucht in volle campagnetijd. De reputatie van de politicus kreeg de afgelopen maanden een deuk door een rechtszaak over de schending van het beroepsgeheim door fiscale ambtenaren. Nu circuleert een filmpje waar De Gucht zwaar de mist ingaat door zijn beperkte dossierkennis over het vrijhandelsakkoord tussen de EU en de Verenigde Staten. Het diepte-interview met een journalist van de Duitse openbare omroep WDR draaide al snel uit tot een gênant gesprek.

Wanneer de goed voorbereide interviewer De Gucht onder tafel praat door te bewijzen dat hij de cijfers en procenten van het dossier beter onder de knie heeft, begint de politicus wat te zweten. Het gênante gevolg is dat een gesprek twee keer stilgelegd moest worden zodat De Gucht even de juiste cijfers kon doornemen.

Zelfs nadat de Eurocommissaris zijn geheugen had opgefrist, wilde het gesprek niet vlotten en antwoordde hij geregeld naast de kwestie. Het interview dateert al van januari, maar kwam vandaag in de belangstelling nadat Jean-Marie Dedecker het via social media deelde.