De Grote Peiling: Groen wordt tweede partij van Vlaanderen

Op exact honderd dagen voor de verkiezingen was Groen nooit populairder in ons land. Mochten we vandaag naar de stembus trekken, zou Groen 15,6 procent van de stemmen behalen en zelfs de tweede partij worden in Vlaanderen, na N-VA dat licht verliest maar afgetekend de grootste blijft. Ook zusterpartij Ecolo zit in de lift: in Wallonië worden ze de derde partij, in Brussel zelfs de eerste. Dat blijkt uit de Grote Peiling van Ipsos in opdracht van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL TVI en Le Soir.

Groen heeft met de groeiende aandacht voor het klimaatdebat en de spijbelende jongeren die elke donderdag op straat komen, duidelijk de wind in de zeilen. De partij was bij de vorige verkiezingen van 2014 nog de vijfde grootste partij, maar zou zijn score nu bijna verdubbelen en gaat van 8,6 naar 15,6 procent. De partij van voorzitster Meyrem Almaci steekt daarmee zowel sp.a, Open Vld als CD&V voorbij (al ligt het verschil met die twee laatste partijen nog binnen de foutenmarge). N-VA blijft de grootste partij met 27,4 procent, maar verliest wel vijf procentpunt ten opzichte van 2014.

De peiling werd afgenomen tussen 5 en 11 februari, net na het ontslag van Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V). Toch lijkt dat ontslag de christendemocraten weinig stemmen te hebben gekost tegenover de vorige peiling: CD&V blijft relatief stabiel op 15 procent, wel nog altijd een verlies van 3,6 procentpunt tegenover de vorige verkiezingen.

Ook Open Vld en sp.a staan op verlies in vergelijking met 2014. De liberalen spelen drie procentpunt kwijt, de socialisten staan opnieuw op een dieptepunt met amper 11 procent. 

Naast Groen lijkt vooral ook Vlaams Belang te kunnen profiteren van het verlies bij de andere partijen. De partij krabbelt recht na de pandoering van vijf jaar geleden en kan zijn score bijna verdubbelen: van 5,5 procent naar 11,1. PVDA schommelt opnieuw rond de kiesdrempel.

Lees ook: Populariteit Theo Francken krijgt klappen 

Ook Ecolo boomt

Ook in de hoofdstad en aan de overkant van de taalgrens zitten de groenen in de lift. In Brussel schiet Ecolo als een pijl omhoog en wordt ze zelfs afgetekend de grootste partij met net geen 20 procent. Met de score van Groen erbij (beide partijen komen in Brussel samen op maar zijn apart gepeild) kloppen de ecologisten in theorie zelfs af op 22,6 procent.

PS en MR, die in 2014 nog een gevecht om de koppositie leverden, doen nu hetzelfde maar dan voor de tweede plek: de socialisten eindigen op 15,9 procent, de liberalen op 15,3. N-VA lijkt de enige Vlaamse partij die in Brussel op zichzelf met wat geluk een Kamerzetel zou kunnen binnenhalen: de Vlaams-nationalisten staan er op 6,4 procent.

In Wallonië moet Ecolo (16,8 procent) de PS en de MR ondanks winst wel nog laten voorgaan. De PS blijft de grootste met meer dan 24 procent, de MR duikt opnieuw onder de 20 procent. Ecolo lijkt er vooral te profiteren van het verlies van de PTB, die verder daalt richting de 10 procent, waar ook cdH eindigt.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci en Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet organiseerden vorige maand nog samen een nieuwjaarsreceptie voor hun partijen.
BELGA Groen-voorzitster Meyrem Almaci en Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet organiseerden vorige maand nog samen een nieuwjaarsreceptie voor hun partijen.

Deze peiling bij 2.550 respondenten, die representatieve steekproeven vormen van de Belgen van 18 jaar en ouder, a rato van 995 in Wallonië, 996 in Vlaanderen en 559 in de 19 gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd uitgevoerd van 5 tot en met 11 februari 2019. De interviews werden online afgenomen. De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50% en een vertrouwensgraad van 95% bedraagt +-3,1 in Wallonië en in Vlaanderen en +-4,1 in Brussel. Aangesloten bij: ESOMAR, Consumer Understanding Belgium.
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • IVO VLEUGELS

  De kiezer heeft altijd gelijk. Maar toch, in dit geval...God vergeef het hen want ze weten niet wat ze doen.Leven van de liefde is al wat er ons zal resten.

 • Roger Rymen

  Wat gaan we nog veel belastingen moeten betalen als Groen aan de macht komt!

 • Tom De Backer

  we hebben al groen gelachen met nva die we er aangestemd hebben, nog nooit is de schuldenberg zo snel opgelopen, nu gaan we letterlijk groen lachen...

 • Luc Verryckt

  Ik mag het hier blijkbaar niet zegen. vierde poging: Waar ik een grote schrik van heb, is dat bijna alle winst naar extreme partijen gaat: extreem milieugericht, extreem Vlaams gericht en extreem "voor de werkende mens"

 • ELIANE VERSCHAEREN

  Gelukkig zijn het maar peilingen he We zullen wel zien na de verkiezingen Hopelijk stemmen de mensen voor hun eigen portomonee he En niet voor de rijken En voor het milieu betalen wij ook al genoeg he Het geen dat die voorstellen is nooit haalbaar Det kost ons alleen hopen geld Waar uiteindelijk toch niet word bebruik voor het milieu