De Grote Peiling: Groen en Ecolo samen grootste politieke familie in parlement. Bouw hier uw eigen coalitie

Het is een droom van heel wat groene politici: na de verkiezingen een ‘klimaatcoalitie’ smeden rond de as Ecolo-Groen. Hun puike resultaten uit De Grote Peiling kunnen hen alvast hoop geven, want samen zouden ze nu de grootste politieke familie en fractie in het federale parlement worden. De twee partijen, die ook nu al in één gezamenlijke fractie zitten, zouden samen uitkomen op 29 zetels: 15 daarvan zijn voor Groen, 14 voor Ecolo.

Dat is er één meer dan N-VA (dat op zichzelf wel nog altijd 28 zetels haalt en dus de grootste partij blijft), twee meer dan de socialisten (PS: 18, sp.a: 9), drie meer dan de liberalen (MR: 14, Open Vld: 12) en zelfs tien meer dan de christendemocraten (CD&V: 14, cdh: 5). Het is geen geschreven wet dat bij een regeringsvorming de grootste familie aan zet komt - vaak is het ook aan de grootste partij. In 2014 kreeg N-VA de stok in handen als grootste partij zonder familie, in 2007 CD&V als grootste partij (in kartel met N-VA), terwijl de liberale as groter was.

Op basis van de Grote Peiling zijn er vier coalities mogelijk, al zijn ze allesbehalve evident. Verschillende partijen hebben al enkele deuren gesloten. Maar zijn die ook echt op slot? Premier Michel zou ook nooit met N-VA besturen, weet u nog? Belangrijk om te benadrukken: twee of drie zetels tekort in een peiling stelt weinig voor. Traditioneel scoort de PS bijvoorbeeld altijd beter dan in de peilingen en de groenen iets minder. In de interactieve grafiek kan u bovenaan zelf uw meerderheid bouwen. Die bereikt u bij 76 van de 150 zetels.

Paars-groen, 82/150 zetels

(Groen, Ecolo, sp.a, PS, Open Vld en MR)

Ook wel: Verhofstadt I. Perfect mogelijk, al zweert Open Vld dat ze niet in een linkse regering stapt zonder N-VA. Dat zou electorale zelfmoord zijn. Bijgevolg stapt ze helemaal niet in een linkse regering, want een coalitie met liberalen en N-VA kan je bezwaarlijk links noemen.

Paars-groen.
HLN Paars-groen.

De Bourgondische coalitie, 81/150

(N-VA, Open Vld, MR, sp.a, PS)

Ook wel de Antwerpse coalitie. Maar N-VA zweert nooit te regeren met haar ‘perfecte vijand’, de PS, tenzij om confederalisme in te voeren. Dat is dan weer een no go voor de PS.

De Bourgondische coalitie.
HLN De Bourgondische coalitie.

De Braziliaanse coalitie, 83/150 zetels

(N-VA, Open Vld, MR, Groen, Ecolo)

De Wever waarschuwt dan wel voor een blauw-groene as, maar als die as niet naar de socialisten loopt, kan ze in principe ook bij De Wever - of in casu: Jan Jambon - aankloppen. In principe, want de kloof tussen N-VA en groenen is groot, en zeker die met het linksere Ecolo. Beide partijen hebben ook al gezegd dat ze niet met elkaar willen besturen. En als de Brazilianen geel inruilen voor oranje? Dan komen ze voorlopig nog twee zetels tekort.

De Braziliaanse coalite.
HLN De Braziliaanse coalite.

Centrum-links + Défi, 78/150 zetels

(Groen, Ecolo, sp.a, PS, CD&V, cdH, Défi)

Een centrum-linkse coalitie heeft voorlopig 1 zetel te weinig, maar Défi zou kunnen depanneren. In plaats van Défi zou centrum-links er ook de acht communisten kunnen bijnemen, maar dat zullen CD&V en cdH absoluut nooit toestaan.

Centrum-links samen met DéFI.
HLN Centrum-links samen met DéFI.

Geen meerderheid voor Michel I of tripartite

Duidelijk is wel dat Michel I - ooit goed voor 85 zetels - geen meerderheid meer heeft in het parlement, ook niet met cdH erbij. Ook hier zou Défi in theorie kunnen depanneren, maar de communautaire lijn van N-VA en Défi valt zeer moeilijk te verzoenen, zelfs als die bevroren eisenbundel nog enkele jaren veilig in de diepvries blijft. 

Michel I + cdH.
HLN Michel I + cdH.

Ook de klassieke tripartite haalt maar 72 zetels. Liberalen, christen-democraten en socialisten komen twee zetels tekort.

De klassieke tripartite.
HLN De klassieke tripartite.
Groen-voorzitster Meyrem Almaci en Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet.
Belga Groen-voorzitster Meyrem Almaci en Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet.30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernard Loncke

  Wat ik hier zie is dat VB zijn score verdubbeld ! Van 5.5 naar 11.1 en dat zal zelfs veel meer zijn......maar dat mag hier niet gezegd worden ! Groen en Ecolo zijn de grootste hypocrieten, naast al die andere grote hypocrieten.

 • Norbert Corten

  Gaan we nu terug naar unitaire partijen om toch maar de grootste te zijn ? Maak dan één federale kieslijst met alle kopstukken van alle partijen erop. Dan kunnen we zien wie er de meeste stemmen trekt van alle kiezers zowel in Vlaanderen,Wallonië en Duitstalig België.

 • maria jespers 2

  Kunnen er zo ook geen leugens verschijnen over het VB . dat zij groter zijn dan groen , maar ja dat zal al iets kosten zeker .

 • maria jespers 2

  Allemaal leugens die hier staan . dit is om groen groot te maken , hoeveel heeft dat opgebracht die leugens .

 • medard albrechts

  groen trekt op niks, deze partij is ooit opgericht door een pater(echt waar), na verschillende miskleumen voorgebracht te hebben was deze partij heel klein geworden, doch jonge kiezers kan men gemakkelijk brainwaschen , en dat is er nu aan de hand, gehersenspoelde jongeren die zich laten vangen door het milieu(ik ben daar niet tegen), maar er is meer in de wereld dan groen vind ik, de overbevolking, we zijn goed op weg, nog 50 jaar en we kunnen op mekaars kop gaan zitten(denk daar eens over na)