De Grote Peiling. Forse winst voor Vlaams Belang, groene euforie lijkt (in Vlaanderen) alweer voorbij

Groen is niet langer de tweede partij in de peiling, Vlaams Belang komt wel opzetten.
Belga, rv Groen is niet langer de tweede partij in de peiling, Vlaams Belang komt wel opzetten.
Als we op dit moment naar de stembus zouden moeten, dan zou Vlaams Belang zich een van de grote winnaars mogen noemen. De partij nadert opnieuw de grens van 15 procent en wordt zo de derde partij. N-VA blijft wel duidelijk de grootste partij van Vlaanderen, maar blijft onder de psychologisch belangrijke drempel van 30 procent. De steun voor Groen daalt dan weer tegenover de piek in februari. Dat blijkt uit De Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL TVI en Le Soir. 

Vlaams Belang verloor zwaar bij de verkiezingen van 2014 en viel terug op amper 5,8 procent, goed voor drie Kamerleden. Maar de partij zit sinds een aantal maanden opnieuw in de lift, en zet ook deze keer zijn opmars in De Grote Peiling verder. De partij van Tom Van Grieken klokt af op net geen 15 procent.

N-VA verliest ten opzichte van de verkiezingen in 2014 meer dan vier procentpunt, maar blijft wel uitgesproken de grootste partij. Met 28,1 procent laat de partij CD&V, dat met 17,1 procent licht herstelt tegenover de vorige peiling, ver achter zich.

Ook Groen scoort beduidend hoger dan bij de vorige verkiezingen (12,1 procent tegenover 8,6 procent in 2014), maar verliest wel duidelijk tegenover de laatste peiling in februari. Toen werd de partij van Meyrem Almaci de tweede partij van Vlaanderen, maar nu zakt ze dus naar plaats vier.

Open Vld en sp.a verliezen fors in vergelijking met de verkiezingen van 2014. De liberalen hebben nu meer dan vier procentpunt minder (11,2 procent tegenover 15,5 procent in 2014), de socialisten verliezen exact drie procent (11 procent nu tegenover 14 procent in 2014). 

Voor beide partijen zijn het ook de laagste scores van alle Grote Peilingen sinds de verkiezingen: Open Vld klokte in februari nog af op 12,7 procent en zakt verder weg, sp.a zat drie maanden geleden al op 11 procent (zie grafiek.

PVDA blijft ongeveer stabiel en bengelt nog altijd rond de kiesdrempel. De partij zet daarom alles op alles om in Vlaanderen toch zeker partijvoorzitter Peter Mertens verkozen te krijgen in de Antwerpse kieskring.

Ecolo heerst in Brussel

In Vlaanderen is Groen de vierde partij, maar in Brussel scoren de groenen veel beter. Daar is Ecolo met 22,9 procent de grootste partij. Ter vergelijking: in 2014 haalde de partij nog maar 10,5 procent. 

De PS, die in 2014 nog 24,9 procent van de stemmen haalde, zakt naar de tweede plaats met 17,3 procent. Ook de MR krijgt klappen in Brussel: vijf jaar geleden haalde de partij nog 23,1 procent, vandaag zou dat maar 15,5 procent meer zijn.

Langs Nederlandstalige kant blijft de N-VA de grootste.

Ecolo boomt ook langs Waalse kant

In het zuiden van het land blijft de PS de grootste partij. Ze behaalt 28,5 procent (tegenover 32 procent in 2014). MR houdt stand als tweede grootste partij, maar verliest net als de PS wel terrein (22,7 procent tegenover 25,8 procent in 2014). 

Ecolo doet ook onder de taalgrens goede zaken en wordt de derde Waalse partij. De groenen zouden vandaag 19,1 procent behalen, terwijl dat in 2014 maar 8,2 procent was.

Bekijk ook: zo reageren partijvoorzitters op De Grote Peiling

Deze peiling bij 2.522 respondenten, die representatieve steekproeven vormen van de Belgen van 18 jaar en ouder, a rato van 1.000 in Wallonië, 1.003 in Vlaanderen en 519 in de 19 gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werd uitgevoerd van 6 tot en met 14 mei 2019. De interviews werden online afgenomen. De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50% en een vertrouwensgraad van 95% bedraagt +-3,1 in Wallonië en in Vlaanderen en +- 4,3 in Brussel.
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Charly Vanderperre

  In Australië zaten ze er compleet naast! Ach peilingen ! Hangt er van af wie ze organiseert !

 • Marc Baeyens

  De divergentie tussen onze twee taalgemeenschappen zal uitgroeien tot de splitsing van het land. Tenzij de Vlaamse trado-partijen en alle Franstalige partijen willen inzien dat een confederatie de reddingsboei voor België is. Iedere gemeenschap beschikt dan over haar eigen bevoegdheden en samen kunnen ze akkoorden maken voor zaken die beter op federaal niveau worden beheerd. / Vrijwillige akkoorden houden veel beter stand dan opgelegde verplichtingen.

 • Berlinda Strongman

  Geef vlaams belang de kans om zich te bewijzen. Van al de andere partyen weten we het al. niet veel goeds zit daarbij

 • peter colson

  Bedrogen mr Desmet? Jullie "experten" en "mensenkenners" beweerde dat ook in oktober en voorspelden vooral in Antwerpen de ondergang van het NVA. 2procentpunten hadden ze moeten inleveren terwijl "experten" slechts 28% voorspelden. Zelfs met een foutmarge zat men er nog langs. In 2014 behaalde NVA bij de federale 20%. Ik voorspel dat ze dit ook 20% behalen. CD&V mag echter het VB gaan vervoegen.

 • Dick DECOCK

  Er zijn er die pluimen dus , Walonie en er zijn er die niet langer meer gepluimd willen worden, dus Vlaanderen , vandaar het verschil.