De Grote Peiling: Belgen erg verdeeld over steun voor bosbrossers

BELGA
Wat vindt de Belg ervan dat onze jeugd zo massaal aan het spijbelen slaat om aandacht te vragen voor het klimaat? Amper iets meer dan de helft (51%) is het ermee eens dat ‘brossen’ de juiste manier van actievoeren is. Vlaanderen is opvallend minder enthousiast over de klimaatspijbelaars dan Brussel en Wallonië, zo blijkt uit De Grote Peiling.

In Brussel (62%) en Wallonië (61%) krijgen de ‘bosbrossers’ een pak meer steun dan in Vlaanderen (45%). De grootste tegenstanders vind je bij de kiezers van Vlaams Belang (76%), CD&V (68%), de N-VA (65%) en Open Vld (60%). Aan de andere kant van de taalgrens is bij de rechtse Parti Populaire ook maar 40 procent het eens met de klimaatspijbelaars.

Weinig verrassend is bij de groene partijen de bijval voor de spijbelende studenten dan weer heel groot: 86% bij Ecolo, 84% bij Groen. Van de ondervraagde kiezers van PS en SP.a blijkt respectievelijk 60 en 57 procent de ‘bosbrossers’ te steunen.

De Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL werd tussen 5 en 11 februari online afgenomen bij 2.550 Belgen van 18 jaar en ouder door onderzoeksbureau Ipsos. Er werden 996 Vlamingen bevraagd, 995 Walen en 559 Brusselaars. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1% in Vlaanderen en Wallonië en 4,1% in Brussel.
157 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Roger Declercq

  De minister van onderwijs durft niet in te gaan tegen het spijbelen. Is slecht voor het imago juist voor de verkiezingen. CD&V heeft schrik van Groen.

 • Chris Devlaeminck

  Wat is er verkeerd aan betogen in het weekend? Antwoord: Dan hebben ze wel wat beters te doen.

 • GERARD DE PELECIJN

  En iedereen moet meelopen zelfs al diegenen die problemen hebben met de school en moeilijk leren, wat kan het anderen schelen die erdoor vliegen zonder zoveel te moeten doen dan maar betogen!

 • gustaaf carpels

  Tja iemand die spijbelt omdat hij de school beu is Verliest zijn recht op kinderbijslag, studiebeurs Deze scholieren spijbelen al 5 volle dagen voor iets wat geen enkele partij of politicus kan veranderen aangezien het niet echt de gewone man de grootste vervuiler is maar de aandeelhouders van de multinationals die ook nu nog mee profiteren door elektrische wagens op de markt te brengen enz...

 • Luc Masscheleyn

  Die Anuna denkt dat ze de nieuwe koningin is, zie ze zwaaien. Een onnozele trien is het met een serieus dikke nek ! Deze reactie zal waarschijnlijk terug niet geplaatst worden, omdat ze niet past in de reclamevoering voor 'groen'.