De grote coronakalender: zo ziet de rest van het exitplan eruit

Illustratiefoto: een bordje in Veritas.
Photo News Illustratiefoto: een bordje in Veritas.
Bezoek mag weer (beperkt), en de winkels zijn inmiddels geopend. Maar wanneer gaan de scholen open? Hoelang nog tot de volgende Veiligheidsraad (en mogelijke versoepeling)? We zetten alles op een rijtje in de ‘coronakalender’: deze data houdt u maar beter in het oog.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

10 mei: 4 bezoekers toegelaten

Elk gezin mag vanaf vandaag één tot vier vaste mensen van buiten het gezin ontvangen. Die bezoekers mogen énkel bij dat gezin op bezoek gaan, en mogen dus ook niet op hun beurt nog elk vier mensen ontvangen. Ook moet je fysiek afstand bewaren tot je bezoekers. Bezoek ontvang je dus best buiten in de tuin of op en terras. Lees hier meer over de bezoekregeling

11 mei: winkels open

Alle winkels mogen de deuren openen. Net zoals in de supermarkt wordt één klant per tien vierkante meter toegelaten (hoewel er uitzonderingen zijn voor kleinere winkels) en mag een winkelbezoek maximaal 30 minuten duren. Winkelen doe je alleen. Enkel een minderjarige of mensen die hulp nodig hebben, mogen begeleid worden door een volwassene. Een mondmasker wordt aangeraden, maar niet verplicht. 

Ook trimsalons voor honden en katten mogen overigens weer open. Markten mogen dan weer niet plaatsvinden. 

Op de Antwerpse Meir werden pijlen aangebracht die de looprichting aangeven.
Klaas De Scheirder Op de Antwerpse Meir werden pijlen aangebracht die de looprichting aangeven.

18 mei: bezoek in woonzorgcentra, scholen deels open, contactberoepen terug aan de slag

• Vanaf 18 mei kunnen we personen in woonzorgcentra bezoeken, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo kan een bezoek alleen op afspraak. Voorlopig is maximaal één bezoeker per bewoner toegestaan (en liefst altijd dezelfde persoon). Opnieuw moet afstand bewaard worden en moet de bezoeker mondmasker dragen dat hij of zij zelf meeneemt. Lees hier meer over de regels rond bezoek in woonzorgcentra. 

• Ook de scholen mogen vanaf maandag 18 mei gedeeltelijk weer open. Op 15 mei is overigens al toegestaan om een proefdag te draaien. In het lager onderwijs mogen het eerste, het tweede en het zesde leerjaar starten. De school mag echter zelf beslissen om bijvoorbeeld maar één leerjaar te laten komen. In het middelbaar gaat het aanvankelijk om het laatste jaar. Over de kleuterschool is nog geen beslissing genomen. Lees hier meer over de opstart van het onderwijs vanaf 15 mei. 

Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen zoals tatoeëerders mogen opnieuw de deuren openen, maar enkel op afspraak. Er komen wel strenge veiligheidsvoorschriften. Zo moeten kappers én klanten een mondmasker dragen en moet er voldoende afstand tussen de klanten onderling voorzien worden, zowel tijdens het wachten als tijdens de behandeling. Voor kappers moet er tien vierkante meter voorzien zijn per klant. Ook mogen er bijvoorbeeld plexiwanden tussen klanten geplaatst worden.

Prostituees en sekswerkers mogen nog niet opnieuw opstarten.

ANP

• Ook de reguliere markten in open lucht kunnen vanaf 18 mei weer plaatsvinden, als het stads- of gemeentebestuur dat tenminste toelaat. Er is een maximum van 50 kramen, er mag geen eten of drinken geconsumeerd worden en er moet een wandelrichting aangegeven worden. De lokale overheden zullen de markten bovendien zo moeten organiseren dat ze kunnen tellen hoeveel bezoekers er aanwezig zijn, via een beperkt aantal in- en uitgangen. Marktkramers en personeel moeten een mondmasker dragen, voor klanten worden mondmaskers ‘sterk aanbevolen’.

•  De musea en culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen gaan maandag opnieuw open via online of telefonische reservatie. Ook moet er vermeden worden dat er te veel mensen op een kleine oppervlakte aanwezig zijn. Bibliotheken blijven open onder dezelfde voorwaarden.

• Ook dierentuinen en -parken mogen opnieuw openen, enkel via online of telefonische reservatie

ZOO Antwerpen
Joel Hoylaerts/Photo News ZOO Antwerpen

29 mei: opstart tweede en vierde middelbaar?

Als alles goed gaat, zwaait eind mei de schoolpoort ook open voor het tweede en vierde jaar middelbaar. Dat hangt af van de evaluatie op 22 mei: dan wordt gekeken of de eerste gedeeltelijke opstart van het onderwijs op 18 mei goed is verlopen. Er is nog geen duidelijkheid over de kleuterscholen.

8 juni: fase 3?

Fase 3 van het exitplan treedt ten vroegste in voegen vanaf 8 juni. Tot die datum komen er dus geen verdere versoepelingen meer.

Tegen dan wordt bijvoorbeeld bekeken of cafés en restaurants opnieuw open mogen. Ook wordt overwogen of mensen opnieuw naar hun tweede verblijf mogen trekken, bijvoorbeeld aan de kust, en of uitstapjes opnieuw mogelijk worden. 

31 juli: sportwedstrijden minstens tot dan opgeschort

Sportwedstrijden, zowel in de amateurklassen als professioneel, worden opgeschort tot en met 31 juli. Maar dat betekent niet dat ze op 1 augustus wel weer kunnen doorgaan, benadrukte Jambon bij VTM NIEUWS. Een beslissing over na 31 juli zal pas later genomen worden.

Lees ook:

Hoe zal onze zomervakantie eruitzien na corona? Europa beslist vandaag, dit is wat experts verwachten (+)

Zijn kleutertjes volgenden die opnieuw naar school mogen? (+)

Wat bij co-ouderschap en mag je meer dan één gezin bezoeken? Al uw vragen over de bezoekregeling beantwoord (+)
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • johan Versnick

  Tweede verblijvend van harte welkom aan de kust. De economie aan de kust leeft van deze mensen en niet van het dagjestoerisme dat totaal oncontroleerbaar en vuil is.

 • staf lydia

  Dit jaar liefst geen kusttoerisme , geen 2de verblijvers de drukte is onbeheersbaar en covid-19 zal hard toeslaan , politiekers gebruik U verstand

 • Miranda Martens

  Wanneer mogen we familieleden in het ziekenhuis terug gaan bezoeken? Daar zeggen ze ook niks over.

 • Victor Coekaerts

  Vind nergens in het exitplan duidelijk vermeld hoe het zit met de fitnesscentra. Sporten steeds in buitenlucht met welbepaald aantal sporters wordt steeds vermeld. Zelfs café's en horeca krijgt een datum. Kan iemand me een duidelijk antwoord bezorgen.

 • nicole desseyn

  Er wordt nog altijd niet gesproken over grootouders die nog thuis wonen wanneer worden wij eens,gelost, kleinkinderen al maanden niet meer gezien gaan die ons nog kennen,,,?,, bezoek in rusthuizen mag dan weer wel bubbbels vormen ook maar wij blijven op onze honger zitten