De Gordel afgeblokt in Linkebeek

De niet-benoemde burgemeester van Linkebeek Damien Thiéry (FDF).
BELGA De niet-benoemde burgemeester van Linkebeek Damien Thiéry (FDF).
Het schepencollege van de faciliteitengemeente Linkebeek heeft de organisatie van een wandeltocht van 13 kilometer, als onderdeel van De Gordel, in de gemeente geweigerd. De doortocht van de fietstocht over het grondgebied Linkebeek is wel bevestigd. Dat meldt de Franstalige krant La Libre.

Het betreft een tweede gevoelige beslissing van een gemeentebestuur met een Franstalige meerderheid in de Brusselse rand. Eerder weigerde Sint-Genesius-Rode dienst te doen als start- en aankomstplaats van de Vlaamse sportmanifestatie.

Geen toelating gevraagd
Voor de wandeling in Linkebeek had organisator Bloso geen toelating aangevraagd. Daardoor konden er veiligheidsproblemen ontstaan, aldus de niet-benoemde burgemeester Damien Thiéry (FDF).

"Het is juist dat ik de splitsing van BHV niet heb goedgekeurd, maar de splitsing is gestemd. Ik ben verplicht mij ernaar te schikken. Ik zie echter niet in waarom ik me daarnaar zou moeten plooien. De organisatoren van de Gordel moeten de regels naleven die ook voor hen van toepassing zijn."

Het FDF-kopstuk wijst erop dat in afwezigheid van een toelatingsaanvraag hij niet verantwoordelijk wil gehouden worden in geval van ongevallen.

Organisatie niet verontrust
Luc Peirlinck, de coördinator van De Gordel, zegt niet verontrust te zijn over de beslissing van het schepencollege van Linkebeek. "Op het laatste lokale veiligheidsoverleg was de politie vertegenwoordigd. Daar werden toen geen bezwaren geformuleerd", zei Peirlinck in een reactie.

Er is volgens hem een groot misverstand in het spel. "Strikt genomen moet er voor een wandeling geen toelating aangevraagd worden. Er is een verschil tussen een doortocht - wat het in Linkebeek is - en het betreden van het openbaar domein met het plaatsen van bij voorbeeld tenten".

Van de beoogde 14 kilometer, loopt volgens Luc Peirlinck vier kilometer over het grondgebied Linkebeek. Peirlick rekent erop dat de coördinatie door de gouverneur van Vlaams-Brabant het misverstand kan uitvlakken. "Ik maak er mij niet meteen veel zorgen over", klonk het.