De foto's van deze Belg werden al 48 miljoen keer bekeken

Frederik Maesen.
Frederik Maesen Frederik Maesen.
De meest bekeken Belg op het internet? Dat is wellicht de 42-jarige Frederik Maesen uit Zonhoven. Of beter: zijn foto's. Met zijn 360°-graden camera trekt hij namelijk naar plaatsen die voor Google Street View onbereikbaar zijn.  

Aan Het Belang van Limburg vertelt de Zonhovenaar hoe het in 2013 allemaal begon aan het Gardameer in Italië. “Ik kreeg toen op mijn iPhone een berichtje van Google, met de vraag om te laten zien waar ik was. Iedereen krijgt zo wel eens een oproep. Ik heb me meteen als lokale gids geregistreerd." Intussen werden zijn foto's al 48 miljoen keer bekeken op het internet.

Nu, vijf jaar later, post Frederik nog steeds zo vaak mogelijk foto's op het internet. “Als het kan, dan maak ik een ommetje om foto’s te maken. In mijn vrije tijd ga ik ook vaak wandelen. Zo kom ik geregeld op wegeltjes (kleine onverharde wegen) waar geen auto kan komen. Daar maak ik dan 360°-foto’s, met de Google Street View App op mijn iPhone. Mijn meest bekeken foto maakte ik aan het Prinsenhof in Kuringen (Hasselt). Daar is al 1.356.825 keer op geklikt.”

Geen vergoeding

Ondanks de vele clicks en views, verdient Frederik geen geld aan zijn foto's. “Het enige wat Google weggeeft, zijn punten. Die leveren bepaalde voordelen op, zoals vroegtijdige toegang tot nieuwe Googlefuncties.” Frederik doet het dan ook niet voor het geld. “Ik vind het een fijne gedachte dat ik dankzij mijn foto’s andere mensen kan inspireren om leuke winkeltjes, restaurants of zelfs andere continenten te bezoeken.”

Eén van de meest populaire gidsen

Zo'n 50 miljoen mensen staan wereldwijd geregistreerd als 'lokale gids' bij Google. Hoewel Google geen statistieken bijhoudt over de populariteit van hun gidsen, verklapten ze aan Het Belang van Limburg wel "dat Maesen over de hele wereld ongetwijfeld één van de meest populaire gidsen moet zijn."

“Dat is een mooie erkenning”, besluit Maesen nog. “Maar het mooiste, dat is die welgemeende dankjewel van mensen die ik onbewust verder geholpen heb met mijn foto’s. Onlangs kreeg ik zo een compliment van een pasgetrouwd koppel. Dat had zijn trouwfoto’s laten maken op een plaats die ze dankzij mijn foto op Google Maps hadden ontdekt. Prachtig, toch?”

Frederik heeft ook nog een persoonlijke website waarop hij foto's en reisverhalen post: www.frederikmaesen.be 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maria Verbeek

  Lily, eerlijk gezegd zijn de foto's die ik van hem zie inderdaad niet bijzonder goed. Maar dat pakt niet weg dat ik het hem gun. En hij kan altijd leren en verbeteren. Hij doet het, jij niet. Wie zegt dat hij niet werkt? Ik werk full time en ben op een hoop meer plaatsen geweest dan ik op zijn blog kan zien. Met camera. Dus waarom kan het niet dan? Lijkt me inderdaad wel jaloezie te zijn. Al het beste aan Frederik en Stanislas hieronder.

 • jimmy nuyts

  lily... sommige mensen hoeven ook niet elke dag te gaan werken om gelukkig te zijn _en_ toch voldoende geld te hebben om het leven te hebben dat ze zelf willen. blijf jij met je bekrompenheid vastzitten in de ratrace die de banken u opleggen.

 • Nihal Eken

  Lily hoe jaloers kan je zijn? Ik kan zelf ook mooie foto’s maken, maar deze succes zal ik (denk ik) nooit krijgen. Als hij niet zou werken, zou hij zich toch geen camera kunnen veroorloven? Stop toch met al di negativiteit en gun elkaar toch wat...

 • Stanislas Verdonckt

  Ik ben ook Belg en Google local guide Mijn fotos op Google Maps zijn ondertussen 189 miljoen maal bekeken Een kleine vermelding zou op zijn plaats zijn En volgende keer misschien toch maar beter de feiten checken Stanislas Verdonckt, alias "VRT Photography"

 • Alfons Thijs

  Lily merk ik daar een klein beetje jaloezie? Moeite met 1000 volgers te halen op Instagram? Of lukt het niet om die perfecte foto te nemen ondanks uw syntra-opleiding?