De échte ster van de anti-moslimbetoging

Jurgen Augusteyns
De aandacht op de best denkbare manier naar je toe trekken: dat doe je dus zo. Toen Zakia Belkhiri (22) afgelopen weekend in Antwerpen de moslimbeurs wilde bezoeken en botste op protest van de partij Vlaams Belang, zag ze daar de grap van in. Een foto van hoe ze een selfie maakt met Filip Dewinter ging meteen het internet rond.

"Eigenlijk kwam ik maar gewoon die beurs bezoeken", zegt Zakia, één dag nadat ze een internethit werd. "Ik ben nogal impulsief. Daarom dat ik die selfie nam. Ik heb zelfs niks tegen Filip Dewinter. Wat die man denkt over mijn geloof, is zijn eigen keuze. Ik denk wél positief over de islam."

Een fotograaf legde het tafereel vast en zette de foto op het net. Daar werd die meteen gedeeld en werd Zakia zowat een heldin, omwille van het statement dat ze had gemaakt.

Maar nooit dacht ze daar allemaal zo bewust bij na, zegt ze. "Ik vind het leuk dat mensen mijn gebaar leuk vinden. Maar toch. Ik ben eerder gesloten. Ik val niet zo graag op. Ik wou gewoon maar aantonen dat ik evengoed een Belg ben. Ik ben hier geboren en ik denk dat we allemaal moeten proberen overeen te komen."

Overigens: de selfie zélf is maar een tegenvaller (foto onder). Zakia staat er maar half op. Boven haar pretoogjes en centraal in beeld: Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter, wél in vol ornaat.

kos