De drie slachtoffers van Benjamin Herman: Cyril (22) en agentes Soraya (53) en Lucile (45)

Slachtoffers Soraya Belkacemi, Lucile Garcia en Cyril Vangriecken.
Politie Luik / rv Slachtoffers Soraya Belkacemi, Lucile Garcia en Cyril Vangriecken.
De drie slachtoffers van Benjamin Herman zijn bekend. Agentes Soraya Belkacemi en Lucile Garcia werden doodgeschoten met hun dienstwapen en Cyril Vangriecken (22) werd doodgeschoten in zijn auto. De twee gedode politieagentes waren 53 en 45 jaar oud en waren respectievelijk sinds 1994 en 2010 in dienst bij de Luikse politie. 

Agente Lucile Garcia, een vijftiger uit de streek van Verviers, wordt door haar collega's beschreven als een topcollega. “Een fantastische vrouw”, klinkt het bij haar aangeslagen collega’s. “Zij heeft dit absoluut niet verdiend."

"Een maand geleden stapte ze nog maar in het huwelijksbootje met haar partner, ook een collega van ons", zeggen de collega's. "Zij vormden al 14 jaar een koppel en ze waren net grootouders geworden, iets waar ze ontzettend fier op waren.” 

De familie van Garcia - die voor ze in Luik aan de slag ging agente was in de Brusselse politiezone Montgomery- kreeg tien jaar geleden al een zware slag te verwerken toen haar zoon Axel op 21-jarige leeftijd omkwam bij een verkeersongeval. “Iedereen is met zijn gedachten bij haar partner en we zullen er alles aan doen om hem te ondersteunen”, klinkt het. 

Soraya

Agente Soraya Belkacemi, mama van een tweeling van 13 jaar, mocht sinds kort een wapen dragen. Maar de dader nam haar wapen af en schoot haar en Lucile ermee dood. De tweelingdochtertjes verloren eerder al hun vader.

De politie van Luik heeft op Facebook een foto van de overleden agentes geplaatst, "als eerbetoon aan de fantastische vrouwen, moeders en agentes die ze waren".

Cyril Vangriecken, slachtoffer aanslag Luik
RV Cyril Vangriecken, slachtoffer aanslag Luik

Cyril

Nadat Herman Soraya en Lucile had doodgeschoten, probeerde hij een wagen te carjacken. Daarbij schoot hij Cyril Vangriecken dood, een 22-jarige student uit Vottem bij Luik. De jongeman studeerde voor onderwijzer aan de hogeschool van Luik. Naar aanleiding van zijn dood zullen de examens die woensdag gepland stonden, voorlopig niet plaatsvinden, zo meldt burgemeester Demeyer.

Een getuige vertelt aan RTL dat Cyril als passagier in de auto van zijn moeder zat. Herman schoot de jongeman van dichtbij dood. De moeder liep daarna in paniek uit de auto. Cyril was gepassioneerd door petanque. Zijn Facebookpagina wordt intussen overstelpt met berichten van medeleven.

De vader van Cyril bestempelde zijn zoon aan de Franse zender BFM TV als "perfect". "Wanneer ik zeg perfect, dan meen ik dat ook. Hij dacht alleen aan zijn studies en ging nooit uit. Dat kunnen al zijn vrienden en de hele familie bevestigen. Hij ging vandaag zijn eindwerk indienen, maar werd vermoord... Hij zou weldra afstuderen", aldus zijn vader Didier.

De stad opent morgenvroeg om tien uur een rouwregister in het stadhuis. De vlaggen aan alle gemeentelijke gebouwen hangen vanaf nu halfstok als teken van rouw. Om 13 uur volgt een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.