Exclusief voor abonnees

De digitale energiemeter komt eraan: waar, wanneer en hoe?

De digitale energiemeter wordt vanaf 1 juli in Vlaanderen geïnstalleerd
RV De digitale energiemeter wordt vanaf 1 juli in Vlaanderen geïnstalleerd
Een forse, witte brooddoos, met een klein lcd-schermpje, zo ziet de nieuwe digitale energiemeter eruit. Vanaf 1 juli maakt de nieuwe ‘slimme’ meter voor aardgas en elektriciteit zijn intrede in de Vlaamse woningen. Eigenaars van zonnepanelen krijgen ze het eerst. Uiterlijk binnen 15 jaar hebben we allemaal zo’n digitale teller die de meterstand dagelijks draadloos naar de netbeheerder doorstuurt in de garage of kelder. Hierbij de meest gestelde vragen beantwoord.

Wat zijn de voordelen van de nieuwe meters?

Meteropnames gebeuren met de ingebouwde communicatietechnologie dagelijks, automatisch en vanop afstand. De meteropnemer wordt dus overbodig. Voor de ingebruikname van een budgetmeter of de omschakeling naar een tweevoudig uurtarief is geen technicus meer nodig. De digitale meters helpen de netbeheerders ook bij een efficiënter netbeheer, onder meer door het zinvoller integreren van hernieuwbare energie, en bij het opsporen van eventuele energiefraude. Uw voordeel? Onder het motto ‘meten is weten’ krijgt de consument in real time inzicht in zijn dagelijks verbruik, en kan hij beter bijsturen om te besparen. Wie met zijn zonnepanelen meer opwekt dan hij zelf verbruikt, zal bovendien uiterlijk vanaf 2021 zijn ‘groene stroom’ kunnen ‘vermarkten’. Tegen welk tarief is nog niet bekend.

De digitale energiemeter
RV De digitale energiemeter

Wanneer ben ik aan de beurt?

Je hebt 21% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
96 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tomy Segers

  Slechts één remedie : niet stemmen voor Bart Tommelein. Lijkt me nogal evident, maar ja....

 • Raf Speltincx

  Amai de installateur van de slimme meter die gaat met open armen ontvangen worden

 • james vroman

  de over stock aan elektriciteit van in de zomer zal aan de industrie gratis geleverd worden en straks ook kilometer rijden = betalen om te gaan werken + de elektriciteitsfactuur van je fabriek betalen en dit bij voorkeur tot op het kerkhof ..

 • Wout Janssens

  Waarom leest men niets over je privacy/veiligheid/inbraakgevaar in combinatie met een digitale meter? Fijn, als men hierdoor op elk moment v/d dag kan zien of iemand thuis is (stroom verbruikt) of niet thuis is. Het is je basisrecht om zo'n meter te weigeren! Men vertelt niet het hele verhaal, weeral eens! Elk soort elek. toestel zullen ze kunnen identificeren als het aan staat. Daarvoor is geen internet of things nodig, kan nu al, gelukkig zonder toegang naar buiten.

 • Marc De Metsler

  In andere landen kan men deze meter weigeren wel ik weiger ook,want nu kan ik mijn meterstanden zelf bijhouden en controleren want ze hebben me al eenmaal willen bestelen maar nu nooit meer , met alle gevolg nu met die nieuwe meters kun je zelf niks meer controleren en dit dank zij die blauwe graaier Tommelein,en dan was het zogezgd nee jullie gaan niks betalen wel nu komt het al we mogen wel betalen als ze de werkman maar kunnen bepikken is het ok , ik walg van zulke rotzooi.Bij mij geen meter