De Croo wil verkiezingen in juni

UNKNOWN
"Wij hebben gestreefd naar een onderhandelde oplossing, maar er was geen politieke wil", reageert Opel Vld-voorzitter Alexander De Croo op de val van de regering. "Maar in deze context kan dat niet, dus moet het via vervroegde verkiezingen gaan. Wij willen kost wat kost vermijden dat 2010 een verloren jaar zal zijn."

Dat alle verkiezingen die gehouden worden voor B-H-V gesplitst is ongrondwettelijk zijn, daar heeft De Croo geen oren naar. "Het recht om verkiezingen te organiseren is een grondwettelijk recht. Deze regering kan dat perfect organiseren. De burgers hebben het recht om zich uit te spreken. Wij hebben heel snel gezien dat de onderhandelingen nergens toe leidden. In deze regering hebben we al vijf crisissen gehad over B-H-V."

De Croo geeft niemand de verantwoordelijkheid voor de mislukking. "Ik ben niet de persoon om met bloemen of eieren te gaan gooien naar anderen. Donderdag al zag ik dat er geen wil was voor een akkoord. De twee voorwaarden die wij vooropstelden: respect voor het werk van Dehaene en een strakke timing werden niet gerespecteerd."

"We hebben eerder al periodes gehad in onze geschiedenis waarin het communautair gespannen was. Maar in deze structuur lukt het niet. Dan maar naar vervroegde verkiezingen. Dan hebben we vier jaar zonder verkiezingen om de fundamenten van ons land te veranderen." (adb)