De Croo over vorming nieuwe regering: "We gaan niet van nul herbeginnen”

Alexander De Croo.
BELGA Alexander De Croo.
Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zegt dat het niet de bedoeling is om de gesprekken over de vorming van een nieuwe regering "van nul te herbeginnen" nu PS bereid zou zijn om met N-VA te onderhandelen. "Er is een basisnota en over die basisnota kan gesproken worden. We gaan de oefening niet helemaal opnieuw beginnen", aldus De Croo in ‘De Ochtend’ op Radio 1.

PS-voorzitter Paul Magnette liet eerder deze week verstaan dat de PS bereid is om met N-VA te praten over een nieuwe federale regering. Intussen voeren de voorzitters van CD&V, MR en Open Vld al een tijdje gesprekken - zonder PS - over de vorming van een nieuwe regering. “De PS is nooit uitgesloten daarvan”, aldus De Croo op Radio 1. “Maar we gaan de oefening niet helemaal opnieuw beginnen.”

De drie voorzitters of 'drie koningen' hebben ook al even een basisnota klaar. Als het van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo afhangt, vormt die basisnota ook het vertrekpunt voor eventuele verdere gesprekken met de PS. "We gaan inhoudelijk niet van nul herbeginnen", aldus De Croo. "Nu moet het vooruitgaan. We kunnen geen tijd blijven verliezen aan wie wel of niet aan tafel wil zitten", zegt de Open Vld'er nog. 

Eerst vergadering met Arizona-partijen

De Croo zit daarmee op dezelfde golflengte als de voorzitter van zusterpartij MR, Georges-Louis Bouchez. Die liet trouwens verstaan dat er eerst een vergadering komt met de zes Arizona-partijen (N-VA, MR, CD&V, Open Vld, cdH en sp.a) alvorens andere partijen -zoals de PS- erbij betrokken zouden worden.

De uitnodiging voor zo’n vergadering zou in de komende uren vertrekken. De vergadering zelf moet volgens Bouchez plaatsvinden voor de nationale feestdag op 21 juli.

Bedoeling van zo’n vergadering met de zes betrokken partijen zou zijn om een “kader en een agenda” vast te leggen in een soort ‘startnota’. Die startnota zou dat dan vervolgens voorgelegd kunnen worden aan andere partijen, zoals de PS en Ecolo/Groen. “Vandaag zegt iedereen dat ze een regering willen, dus moet men aan tafel gaan zitten”, aldus Bouchez.

Lees ook: Politicoloog acht kans op akkoord tussen beide partijen nog steeds klein: “Fundamenteel is er weinig veranderd tussen PS en N-VA” (+)
135 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Volkaerts

  “We gaan niet van nul herbeginnen”... Natuurlijk niet petit Decroo, jullie (OpenVLD) beginnen volgens de laatste verkiezingsuitslag VER onder nul...dus ik zou die domme grootspraak maar houden voor als jullie ooit nog eens vooruitgang boeken. En zij zijn niet de enige (ook Spa, Cd&V) die de verkiezingsuitslag negeren en deze coronacrisis zien als een opportuniteit en buitenkans in de regeringsvorming om mooie vetbetaalde postjes te pakken, Shame on You...

 • Luc Devriese

  we zegt Decroo alsof zijn partij de verkiezingen gewonnen heeft ,tijd voor verandering de partij die de meeste stemmen haald aan de macht de tweede end de volgende tot er een meerderheid is , indien er na 3 maand geen akkoord is alle ministers buiten zonder uittredingsvergoeding , alleen op deze manier kan ons landje nog gered worden

 • Jean-Marie Gijsen

  Ze snappen nog steeds niet dat de politiek ziek is. Laat ze eens in de privé werken en na een dag of twee worden ze buitengekieperd wegens onbekwaam. Ze luisteren gewoon niet naar het volk en houden vast aan hun veel te hoog loon en aan het veel te vele volk dat rond hen draait dat ook nog eens moet betaald worden. Hier kan niks meer of er is geld mee gemoeid.

 • jan strynckx

  Decroo zit met schrik. Met de socialisten erbij is de O-VLD niet meer nodig.

 • bert pare

  Ik hoor hoe langer hoe meer de roep om terug te gaan stemmen en ik sluit mij daar bij aan, lijkt mij de enige manier om de traditionele partijen te dwingen de democratie te respecteren.