De Croo: "Het is de regering die beslist over zware beroepen. In mijn ogen bestaat er geen lijst"

BELGA
Het is de regering die beslist over het dossier van de zware beroepen, niet de vakbonden. Dat heeft vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vanmorgen gezegd bij aanvang van de ministerraad. "In mijn ogen bestaat er geen lijst."

De christelijke en liberale vakbonden sloten woensdag een akkoord af met pensioenminister Daniel Bacquelaine over wie wel dan niet een zwaar beroep uitoefent bij de overheid. Wie een zwaar beroep uitoefent, zal ofwel vroeger op pensioen kunnen of een hoger pensioen krijgen. Dat akkoord omvat ook een lijst met zware beroepen, die voor de vakbonden te nemen of te laten is.

Er kwam al snel kritiek op de uitgebreide opsomming van overheidsberoepen. "Voorbarig", omschreven regeringspartijen Open Vld en N-VA al gauw de lijst. Er moet bovendien overeenstemming zijn tussen de lijsten voor de privé en de publieke sector, klonk het.

"Iedereen recht in de ogen kijken"
Open Vld-vicepremier De Croo sloot zich vandaag aan bij de kritiek. "We moeten iedereen recht in de ogen kunnen kijken, ook de bouwvakker die in weer en wind werkt en de zelfstandige die zeven dagen op zeven werkt. Ik ben niet zeker dat dit nu het geval is", dixit De Croo. "In mijn ogen bestaat er dan ook geen lijst. De mening van de vakbonden is interessant, maar het is de regering die beslist."

De Croo ontkende ook dat er een lijst werd opgesteld tijdens de vergadering binnen het comité A, het hoogste overlegorgaan voor de openbare sector. "De lijst is niet bediscussieerd binnen het comité A."

Pensioenminister Bacquelaine (MR) liet bij aanvang van de ministerraad verstaan nog steeds te mikken op een akkoord over de zware beroepen voor de zomer. Hij noemde de kritiek op de lijst prematuur. Over de omvang de lijst - zowat de helft van de overheidsberoepen staat er op - wees de minister er op dat al snel wordt vergeten dat de bestaande uitzonderingsregimes voor ambtenarenpensioenen worden afgeschaft, waar vandaag nog 65 procent van de ambtenaren onder vallen.

Maandenlange gesprekken

De liberale overheidsvakbond VSOA - één van de partijen die mee de lijst opstelden - herinnert eraan dat aan de lijst maandenlange gesprekken zijn voorafgegaan. "De lijst is dan ook gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, hoorzittingen in het nationaal pensioencomité en afgetoetst met de realiteit op de werkvloer".

Ook al heeft de regering zich vrijdag niet uitgesproken over de lijst met zware beroepen, ze heeft wel het protocol van het comité A goedgekeurd. "Een eerste belangrijke stap", aldus de VSOA, die iedereen - in het bijzonder de politici - oproept tot koelbloedigheid. 
242 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Maar het zal nog een tijdeke duren want weerom is er tweedracht . Wat een rot regering . De hete aardappelen worden doorgeschoven.

 • Theo Beyens

  Het is de kiezer die beslist dat je kan opstappen .

 • Gino Denil

  Het zou toch een mooie deal zijn. Een gelijk pensioen voor zelfstandigen. Maar dan ook gelijke belastingen. Vrij snel in de schaal van 50% zoals bij de loontrekkenden.

 • Emi De graeve

  enkel politici die ervaring hebben met de "zware" beroepen waarover gesproken wordt, zouden mogen oordelen. Sommigen hebben misschien al eens iets meer gedaan dan veel lintjes doorgeknipt of met een spade gezwaaid naast hun meerdere cumuls en beroepen.

 • Edgard Moens

  Het volk mort , en de maatschappij verzuurt. Geen enkele wet kan daarin verandering brengen.