De Croo haalt zwaar uit naar vakbonden: "Ze misbruiken hun positie, onaanvaardbaar"

photo_news
"De vakbonden misbruiken hun cruciale rol." Dat zegt vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, Alexander De Croo (Open Vld), in een interview met Le Soir, nadat de socialistische vakbond ACOD een spoorstaking aangekondigd heeft en voor dezelfde dag ook een stakingsaanzegging indiende bij bpost. "De vakbonden staan totaal los van de werkelijkheid", haalt De Croo uit.

De federale meerderheidspartijen waren deze week al zeer kritisch voor de vakbonden. N-VA-voorzitter Bart De Wever vroeg zich openlijk af of de kopstukken van het socialistische ABVV en het christelijke ACV, respectievelijk Rudy De Leeuw en Marc Leemans, "zichzelf nog serieus nemen". CD&V-vicepremier Kris Peeters riep de bonden dan weer op in gesprek te gaan met de regering over de uitvoering van het Zomerakkoord, alvorens acties aan te kondigen.

Ook Alexander De Croo kon maar weinig begrip opbrengen voor de acties en zegt nu hoe hij over een en ander denkt. "De vakbonden staan totaal los van de werkelijkheid", klinkt het. "Ze beweren dat het armoederisico stijgt, maar dat is niet waar, de indexen dalen licht. Ze zeggen ook dat de ongelijkheid toeneemt, maar dat is niet waar, de statistieken tonen aan dat de kloof verkleind wordt."

Volgens De Croo misbruiken de bonden hun "cruciale positie" door te gaan staken. "Ze weten maar al te goed dat wanneer ze staken, onze economie geblokkeerd wordt. Dat is onaanvaardbaar."
101 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Kempeneer

  Hou de eer aan Uzelf en neem ontslag, na Uw uitspraken over Catalonië kan er met Uw uitspraken en beslissingen geen rekening gehouden worden. Heel misschien kunnen excuses helpen. Het volk houd U wel in de gaten, bespaar uw partij de blaam van ongeschiktheid!

 • Jean Bracke

  Spoorwegarbeiders die staken volgen het voorbeeld van de regering: ze activeren die luie reizigers die voor één dag zelf voor hun eigen transport moeten instaan. Invoeren van minimale dienstverlening is invoeren van dwang. Mooi liberaal initiatief, nietwaar?

 • Hendrik De Moor

  Je nemen de macht die ze krijgen... heef ze het recht om te staken maar geef de werkgevers dan ook het recht om de lonen niet te betalen op de dagen dat er gestaakt word. Niet werken, geen loon! De maatschappij kan het profitariaat niet blijven betalen! Of schaf de vakbonden gewoon AF! Ze brengen niets positiefs bij.

 • didier vanderlinden

  Hij zou beter zijn positie eens bekijken en een beetje afgeven aan de staat in de plaats van commentaar te geven op de werkende mens

 • Heidi Werbrouck

  Miljoenen in de bodemloze put genaamd Afrika pompen om uw imago en vooral uw ego op te blinken is ook misbruik maken van uw positie