De Croo: "De naam België opent nu eenmaal meer deuren dan Vlaanderen"

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld)
PHOTO_NEWS Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld)
Buitenlandse handel is een bevoegdheid die deels onder het federale niveau valt. Dat zei vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vanmiddag in 'Villa Politica'. "Buitenlandse handel is niet exclusief voor de gewesten."

De Croo reageert hiermee op de uitval van Bart De Wever (N-VA) aan het adres van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem (CD&V). "We hebben een federale staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Ik vraag me af, en ik ben lang niet de enige: hoe vult die zijn dagen?", had De Wever vanuit New York gezegd.

Volgens de vicepremier situeert de bevoegdheid van buitenlandse handel zich echter niet louter op het gewestelijke niveau. "Het klinkt vandaag bon ton om te zeggen dat buitenlandse handel een exclusieve bevoegdheid is van de gewesten", aldus De Croo. "Maar dat is niet zo. In de bijzondere wet spreekt men over twee zaken: het afzetbeleid en het aantrekken van buitenlandse investeringen."

'Het klinkt bon ton om te zeggen dat buitenlandse handel een exclusieve bevoegdheid is van de gewesten, maar dat is niet zo'

Alexander De Croo, vicepremier

Deuren openen

Maar buitenlandse handel is veel meer dan dat, meent De Croo. "Het gaat bijvoorbeeld vaak over fiscaliteit, het heeft te maken met de uitstraling van ons land, met economische maatregelen. In de praktijk zijn er dus heel wat federale bevoegdheden die belangrijk zijn in de buitenlandse handel."

Bovendien, zo zegt De Croo, opent de naam België in heel wat delen van de wereld deuren. "En vandaag is het niet zo dat de namen Vlaanderen, Wallonië of Brussel veel deuren openen. Als we het hebben over China of Latijns-Amerika, regio's waar we wat zwakker staan, is het gewoon nuttig om België te kunnen gebruiken."

"Ik denk dat we in de eerste plaats vooral allemaal ten dienste moeten staan van de Belgische economie. We willen werk creëren in ons land, economische groei creëren en resultaat behalen. Dat moet onze eerste betrachting zijn, en niet een of ander politiek achterhoedegevecht."

'Economische groei creëren, moet onze eerste betrachting zijn. Niet een of ander politiek achterhoedegevecht'

Alexander De Croo, vicepremier