De Croo: “Bepaalde sectoren gaan langdurigere periode van sluiting tegemoet”

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).
Photo News Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).
"Het wordt een marathon voor ons allemaal, maar in de horeca wordt het absoluut niet eenvoudig." Dat zei Open Vld-vicepremier Alexander De Croo in ‘De Ochtend’ op Radio 1.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“We hebben maatregelen genomen om bedrijven erdoor te helpen, maar het zou kunnen dat bepaalde sectoren een langdurigere periode van sluiting tegemoet gaan. Dan zullen we kijken welke bijkomende maatregelen we moeten nemen." De exit zal gefaseerd en gecontroleerd zijn, aldus De Croo vandaag.

Het laatste dat we willen, is dat het op de Meir opnieuw koppen lopen zou zijn

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld)

“Als er een exit komt, betekent dat niet dat alles dan achter de rug is. Het virus kan nog altijd in alle hevigheid terugkomen. Het laatste dat we willen, is dat het op de Meir opnieuw koppen lopen zou zijn, dat kunnen we vandaag niet doen."

De Nationale Veiligheidsraad komt morgen samen. “Een goede communicatie zou vrijdag zijn dat men heel duidelijk aangeeft wat er op korte termijn gebeurt en aangeeft wat de voorwaarden zijn om naar de volgende stappen in de versoepeling te gaan." Het lek van het eerste rapport van de experts heeft volgens hem weinig schade aangericht. "Het is jammer dat het gelekt is, maar degene die dacht dat hij of zij de uitkomst van de beslissing zou kunnen beïnvloeden, vergist zich." 

Het coronavirus kan in alle hevigheid terugkomen. Een overvolle Meir, de bekendste winkelstraat van Antwerpen, is een scenario dat De Croo absoluut wil vermijden. (archieffoto 2017)
Foto De Scheirder Het coronavirus kan in alle hevigheid terugkomen. Een overvolle Meir, de bekendste winkelstraat van Antwerpen, is een scenario dat De Croo absoluut wil vermijden. (archieffoto 2017)

Lees ook: 

Dit staat in het voorstel over heropstart onderwijs in Vlaanderen: scholen gedeeltelijk open, maar niet voor iedereen

Veiligheidsraad zet in op economie en onderwijs, “maar alle vragen beantwoorden is onmogelijk” (+)
110 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emi De graeve

  Zat er iemand écht te wachten op zo'n overvloed aan horecazaken ? Ja, vooral vadertje Staat die er baat bij heeft dat mensen zoveel mogelijk consumeren want consumeren creëert jobs. En, aangezien we een grote bevolkingsdichtheid hebben moeten er veel mensen werk vinden en dus moeten we maar altijd meer consumeren.

 • Marc Spandel

  Alles heeft voordelen en nadelen hé. Minder café's geeft minder sociaal contact, maar ook minder ruzie, minder vechtpartijen, minder dronkenschap en aanverwante verkeersongelukken, minder armoede in gezinnen, meer liefde in bed, minder zwartwerk en verkoop zonder tickets, gezonder voor de lever enz. :)

 • Benny Marcelo

  Beste Lebeda, als er nu één sector is waar ik niet veel compassie mee heb dan is het wel de industriële bierbrouwerij. Die hun winsten zijn vergelijkbaar met de pharma sector en kunnen best tegen een ferme stoot. Enkel voor de werknemers ziet dat er niet best uit.

 • Joke Weyts

  Ik ken niets van de horeca, maar ik ben eens benieuwd hoeveel horecazaken er nog zullen over blijven op grote markten, waar gigantische huurbedragen voor een pand betaald moet worden. Ik denk dat 10.000€ huur / maand geen uitzondering is.

 • alain debels

  Duitsland is weken voorop maakt De Wever ons wijs en toch lees ik vandaag: - Net als in België gelden in Duitsland de lockdownregels tot 3 mei. En woedt er een discussie over hoe ver de heropstart daarna mag en kan gaan. Sommige deelstaten willen snel gaan, anderen staan op de rem. Groetjes aan VOKA.