De Croo: "Als vennootschaps­belasting onoverkomelijk gat in begroting slaat, moeten we dat herbekijken"

BELGA
"Als de Nationale Bank woensdag zegt dat de vennootschapsbelasting een gat in de begroting zal slaan dat onoverkomelijk is, dan moeten we dat natuurlijk herbekijken." Dat heeft minister Alexander De Croo gezegd in De Zevende Dag. De Open Vld-minister voegde er wel meteen aan toe dat de kwestie ook niet "op een apothekersweegschaal" moet afgewogen worden.

De Nationale Bank neemt de budgetneutraliteit van de hervorming van de vennootschapsbelasting onder de loep. Maar wat als blijkt dat de geplande verlaging niet budgetneutraal is? "Ik denk dat we goed moeten kijken naar wat de impact daarvan is op het budget", aldus De Croo. 

"Ik pleit ervoor om dat niet met een apothekersweegschaal te doen. Want als we een hervorming doen van de vennootschapsbelasting, waarom doen we dat? We doen dat omdat we graag een effect willen hebben, en dat effect moet bijvoorbeeld zijn dat onze bedrijven meer mensen aanwerven en dat we investeren."

Dynamisch

Volgens De Croo mag je de hervorming van de vennootschapsbelasting ook niet "statisch" bekijken. "Je moet ook kijken naar het gedragseffect. Als dat gedragseffect is dat er meer geïnvesteerd wordt, dat er meer groei is, dat er meer jobs gecreëerd worden en dat er daardoor meer belastingen worden betaald, dan vind ik dat je dat dynamisch moet bekijken en niet op een apothekersweegschaal."

"Maar als de Nationale Bank zou zeggen dat de hervorming van de vennootschapsbelasting een gat in de begroting zou slaan dat onoverkomelijk is, dan moet dat wel herbekeken worden," aldus De Croo. "Maar laten we toch ook kijken naar de langetermijneffecten van een hervorming van een vennootschapsbelasting", pleitte hij. 
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jo vandenberghe

  Tja ze bewijzen het iedere keer opnieuw,rekenen is niet aan hen besteed.Ze gooien ernaar met hun pet en kijken dan eens hoe groot het gat zou kunnen zijn!Echt goed bezig.

 • peter backx

  België failed state Hoogste belastingen van de wereld met de laagste pensioenen in de privé. België is een bodemloze put, er zullen nooit belastingen genoeg zijn om de putten van onze vorige regeringen te dempen.

 • Roland Vanlerberghe

  Dat is wat hij zegt, wat hij denkt is iets anders, "Wanneer de lagere vennootschapsbelasting een onoverkomelijk gat in de begroting slaat is dat ons probleem niet, we schuiven dat gewoonweg door naar het plebs, die moet daar maar voor opdraaien via hogere belastingen en besparingen, voor ons is de buit binnen, basta", de notionele intrestaftrek van Verhofstadt koste de Staat 'ons dus) veeeele malen meer dan wat vooropgesteld was en dat is ook nooit "herbekeken".

 • Denis Stock

  DE regering klopte op haar borst, ze schermen ermee dat de werkloosheidscijfers , de economie het goed doet, toch de begroting blijft ontsporen en de rode draad is er eentje van nieuwe belastingen, inkomsten. Dit rijmt toch niet.

 • marc bolders

  "Herbekijken" heet in De Croo ten NVA taal :we zullen het doorrekenen aan de werkenden, gepensioneerden en zieken.