De Crem verlengt missie Belgische F-16's eigenhandig

Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil de vier Belgische F-16's twee maanden langer dan gepland naar het woelige zuiden van Afghanistan sturen. Hij sluit niet uit dat die ook in het Pakistaanse luchtruim opereren. Dat blijkt uit de nota die De Crem vandag laat goedkeuren op de ministerraad en die de krant De Morgen kon inkijken.

Omstreden missie
Het parlement is deze week met vakantie gestuurd en na de vervelende debatten over Afghanistan ziet De Crem zijn moment schoon om de omstreden missie definitief gestalte te geven. Vandaag legt hij de ministerraad zijn nota voor, samen met een bijzonder negatief advies van de Inspectie Financiën.

Eigenhandig verlengd
De minister heeft de missie eigenhandig verlengd. De F-16's zullen vanaf september zes maanden in het zuiden van Afghanistan opereren en die termijn is eventueel te verlengen. Toen de regering in februari de principiële beslissing nam om F-16's te sturen ter ondersteuning van de NAVO-operatie ISAF, ging het nog over vier maanden.

Geniedetachement
Bovendien stuurt De Crem al op 3 augustus een geniedetachement van 55 manschappen om de missie voor te bereiden. Ten slotte heeft de nota het expliciet over mogelijke tussenkomsten in het Pakistaanse luchtruim, een optie die De Crem tot hiertoe had afgewezen.

"Geen budgettaire ruimte"
De operatie kost het leger dit jaar 14,31 miljoen euro bruto, of 5,2 miljoen netto. Volgend jaar gaat het om respectievelijk 8,3 en 3,1 miljoen. De Inspectie Financiën is formeel: "Op dit ogenblik is er voor een dergelijk project geen enkele budgettaire ruimte, tenzij men bereid zou zijn onze aanwezigheid in Kosovo, Kaboel, Libanon en Congo drastisch af te bouwen of te schrappen."

"Oneerlijk en hypocriet"
Bij De Crem wilde men niet reageren "voor de regering formeel beslist heeft". En wat het budget betreft "zal er elders naar besparingen worden gezocht". Vanuit de meerderheid reageert De Crems voorganger en huidig Kamerlid André Flahaut (PS) ziedend. "Het is oneerlijk en hypocriet om te wachten op de vakantie om zo'n beslissingen door te drukken." Dat vindt ook sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen, die de afgelopen maanden al fel van leer trok tegen de F-16-missie. Beide socialisten eisen dat de bevoegde Kamercommissie meteen uit vakantie terugkomt.

Respect
Van der Maelen herinnert eraan dat het net De Crem was die tijdens de vorige legislatuur vanuit de oppositie meermaals het gebrek aan respect voor het parlement aan de kaak stelde. "Dit blijkt nu pure huichelarij, want niemand van deze regering lijkt minder respect te hebben voor het parlement dan deze minister van Oorlog. De Crem doet er alles aan om zich aan de parlementaire en begrotingscontrole te onttrekken".

Oorlogslogica
Ook oppositiepartij Groen! verwerpt de "oorlogslogica" en de timing van De Crem. "De minister schiet met militaire luchtbellen. Het is aan premier Leterme en zijn regering om die nu voor eens en voor altijd te doorprikken en de minister op zijn plaats te zetten", zegt Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt. (belga/tdb/sam)