De Crem: “Steeds meer rechts-extremisten die het gebruik van geweld legitimeren”

Pieter De Crem.
BELGA Pieter De Crem.
"Naast de al lang gekende klassieke rechts-extremistische groeperingen is er een waarneembare toename van individuen en kleine cellen met rechts-extremistisch gedachtegoed die het gebruik van geweld legitimeren". Dat antwoordt minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem op een schriftelijke vraag van Carina Van Cauter (Open Vld).

"Momenteel beperkt het rechts-extremisme zich in België haast volledig tot de virtuele wereld. Steeds meer individuen en kleine cellen uiten op sociale media hun wens om meer militante acties te ondernemen", aldus De Crem. In 2019 werden twaalf rechts-extremistische groepen gedetecteerd, tegenover negen in 2018 en zeventien in 2017. Het is volgens de minister onmogelijk te bepalen hoeveel leden of sympathisanten een bepaalde groepering heeft "omdat niet elke groep een lidmaatschapsprocedure heeft". 

In 2018 registreerden de politiediensten in ons land 30.100 ‘bedreigingen’ (tegenover 29.260 in 2017). Het gaat hierbij "om het opwekken van een ernstige vrees voor een aanslag tegen personen of tegen eigendommen". 

Vooral mondeling
In 15.488 gevallen ging het om een mondelinge bedreiging, in 5.871 om een schriftelijke en in 8.015 om een bedreiging door gebaren en zinnebeelding. In 327 gevallen betrof het een bedreiging met een aanslag en in 400 gevallen om een bommelding. Het is niet mogelijk om aan te geven van welke extreemrechtse of extreemlinkse groeperingen deze bedreigingen afkomstig zijn. 

Wat het links-extremisme betreft is er volgens de minister "een afname van gewelddadige activiteiten merkbaar". "De gewelddaden uit deze hoek kwamen uit een zeer beperkte groep anarchisten, die momenteel in afwachting van de uitspraak van het juridisch proces tegen hen hun acties zwaar teruggeschroefd hebben", aldus De Crem.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anne Callebaut

  De Crem weet goed wat er gaande is,maar hij moet het op een bepaalde groeiende groep steken die zeggen tegen deze domme politici waar gij toe hoort dat het genoeg geweest is.

 • Frank Kerstens

  Geen extremisten! Wel mensen die opkomen voor hun waardigheid en hun tradities en hun vrijheden! En mensen die er alles voor over hebben om die te behouden. De politici weten maar al te goed wat er mis is.

 • Ronny Van de Wal

  Ik lees hier steeds dat onze politici niet weten waar ze mee bezig zijn.Het tegengestelde is een feit.Als je ziet dat hetzelfde overal in het buitenland gebeurt laat je alleen maar vermoeden dat er hier bewust en systematisch gehandeld wordt.Vertrouw geen enkele politicus,maar dan ook geen enkele....Wat is er in godsnaam aan de gang???

 • Frans Peeters

  Omdat de bevolking het gepamper beu zijn en binnen kort de straat op zouden komen moet er een strijd gevoerd worden tegen de slachtoffers

 • Antonio Rinaldi

  DeCrem gij oogst nu wat je mee gezaaid hebt,een extreem-rechtse samenleving en nu maar janken.