De Crem: “Partijprogramma PS staat haaks op wat we in Vlaanderen willen”

Photo News
Dat de vorming van een federale regering geen evidentie zal worden, is al even duidelijk. Volgens Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) staat het “partijprogramma van de PS haaks op de realiteit die wij in Vlaanderen willen”. Dat zei De Crem in ‘De Ochtend' op Radio 1.

Tot nu toe zaten de twee grootste partijen in Vlaanderen en Wallonië, respectievelijk de N-VA en de PS, amper één keer rond de tafel. Dat gebeurde eind juli tijdens een gesprek met informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR), waarbij ook sp.a, Open Vld, CD&V en MR aanwezig waren. Sindsdien zijn er echter geen gesprekken meer geweest. 

Dat het water tussen de twee partijen bijzonder diep is,  lieten ook Johan Van Overtveldt (N-VA) en Laurette Onkelinx (PS) de afgelopen dagen verstaan. Ook volgens De Crem wordt de federale regeringsvorming geen sinecure. “Er is een beweging geweest vanuit de grootste partij van Vlaanderen, die de deurbel van de grootste partij van Wallonië indrukt, maar langs de andere kant van de taalgrens wordt nog niet open gedaan.” 

Bekijk ook: De Crem wil niet in federale regering zonder N-VA

Brexit

Voor De Crem kan een federale regering zonder Vlaamse meerderheid niet, zo liet hij ook verstaan in ‘De Ochtend’. Als reden haalde De Crem dossiers zoals de brexit aan. “Maar ook als er een staatshervormingsagenda op tafel zou komen, moet die meerderheid solide zijn”, aldus De Crem, die vindt dat een nieuwe federale regering “een solide sociaal-economisch programma” moet hebben. 

Ook De Crem ziet weinig kans op toenadering. “Het partijprogramma van de PS staat haaks op de economische realiteit die wij in Vlaanderen willen. De PS wil de stemmen die ze verloren aan de communisten, terugwinnen”, aldus De Crem. “Heel veel zaken zoals het terugschroeven van de pensioenleeftijd en de hervorming van de arbeidsmarkt van een 5-daagse naar een 4-daagse werkweek met loonbehoud zijn totaal onbevattelijk voor de sociaal-economische realiteit waarmee wij in Vlaanderen willen werken.”
137 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erwin Van Roy

  Luc Van Bogaert en hoe denk jij dit allemaal te betalen in de toekomst. Je zegt zelf er is armoede en dat los je op door een 4 daagde werkweek in te voeren. Dat ze starten met de vakbonden aan banden te leggen. En uw pensioen dat moet je zelf verdienen. Iemand die zijn leven lang gaat werken aan 1200 euro per maand gaat minimum 1500 krijgen Joe ga jij dat allemaal betalen. Minder belasting door het leven heen en dan nog hoger pensioen. De PS en SPA hebben de kas al leeg gemaakt.

 • alfons vanwetswinkel

  Nog meer van dit en CD&V zit bij de volgende verkiezing onder de kiesdrempel.

 • Luc Van Bogaert

  "Haaks op wat Vlaanderen wil": Vlaanderen wil tot minstens 67 jaar werken of zelfs langer, Vlaanderen wil geen minimumpensioen van 1500 euro, Vlaanderen wil geen btw-verlaging van 21 naar 6 % op elektriciteit, Vlaanderen wil de kinderarmoede behouden en zelfs verhogen, Vlaanderen wil geen sociale huisvesting en afbouw van kinderopvang, Vlaanderen wil niks doen voor het milieu ... ja, dan staat de PS inderdaad wel haaks op wat Vlaanderen wil.

 • Hendrik Goris

  Laten we toch aan de Walen hun arbeidersparadijs op aarde. En laat de tegenstanders van de hele zwakke bezuinigingen door de regering Michel aub verhuizen naar een hypersociaal Wallonië zoals de PS het wil. Want alle voorbeelden ter wereld sinds 1917 volstaan nog niet, Na Venezuela, nog eens in Walenland het rode experiment. .... Op eigen kosten dan wel.

 • Marc Baeyens

  De Crem heeft overschot van gelijk.