De Crem op werkbezoek in VS

PHOTO_NEWS
Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) vertrekt vandaag naar de Verenigde Staten voor een werkbezoek, waarbij hij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, maandag zal ontmoeten. Nadien ontmoet hij functionarissen uit de regering van president Barack Obama. Dat werd in De Crems entourage vernomen.

De Crem zal maandag in New York zijn, in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Hij zal er Ban Ki-moon ontmoeten, maar ook de adjunct-secretaris-generaal voor VN-vredeshandhavingsoperaties, Alain Leroy, zegt zijn woordvoerder. Nadien gaat De Crem naar Washington waar er dinsdag onmoetingen gepland zijn met leden van de regering-Obama, onder wie minister van Defensie Robert Gates, met het ministerie van Buitenlandse Zaken, en met leden van het Congres.
 
De minister moet woensdag ook de herdenkingen bijwonen in de Amerikaanse hoofdstad van het Ardennenoffensief, in 2010 66 jaar geleden. Ook zal hij een toespraak geven op de Johns Hopkins Universiteit.
 
De Crem zou in België moeten terugkeren in de nacht van woensdag op donderdag, zei zijn woordvoerder. Het bezoek komt er een maand na de Navo-top waarop werd de leiders van de 28 lidstaten beslisten om voor 2014 de meeste buitenlandse troepen uit Afghanistan terug te trekken. (belga/jv)