De Crem: “Niet hele land, wel kleine clusters afgesloten bij eventuele tweede lockdown”

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.
Een tweede lockdown, zoals we die in België gekend hebben, is niet meer haalbaar. Bepaalde clusters, zoals gemeentes of industrieterreinen, zouden wel afgesloten kunnen worden. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) aan VRT NWS.

Het volledige land zal volgens De Crem niet meer gesloten worden. "Er zijn veel redenen, maar het economische belang speelt daarin een belangrijke rol", aldus de minister. Een lockdown kan wel gebeuren in kleine clusters, zoals gemeentes waar een verhoogd aantal besmettingen is. Maar dat kunnen ook bepaalde industrieën, industrieparken, fabrieken of - in het slechtste geval - scholen zijn, klinkt het. Hij benadrukt wel dat de regering hoopt dat het niet zo ver zal komen. 

Zorgwekkende toestand

De Crem (CD&V) zegt verder dat het nu nog te vroeg is om een versoepeling van de maatregelen aan te kondigen. “De maatregelen die we nu hebben, blijven aangehouden. De reproductiefactor stijgt. Steeds meer mensen steken elkaar aan. We zitten ook met een eerste golf van terugkomers van vakantie. Dat kan leiden tot meer gevallen.” 

“We wachten de cijfers af om te zien of er versoepelingen kunnen komen”, vervolgt De Crem. “We zullen dat bekijken volgende week donderdag. Alles heeft te maken met de evolutie van de ziekte.”

“Er worden meer mensen getest. Daardoor zien we dat meer mensen besmet zijn. Het is een zorgwekkende toestand. Het beste wat we kunnen doen om een tweede golf te vermijden, is het respecteren van de maatregelen”, aldus De Crem.

“De leeftijdsgroepen met een stijging van het aantal gevallen is de groep tussen 20-29 en 50-59 jaar”, zegt De Crem. “De mogelijkheid bieden om meer sociale contacten te hebben, ligt aan de basis dat er een toename is bij de jongeren. Bij de vijftigers kan dit gaan om terugkeerders van vakantie. Ik hoop dat we de toename kunnen stabiliseren. Hou zo veel mogelijk afstand. Het menselijk contact is een echte verspreider.”

Lees ook: Sophie Wilmès wijst jongeren op hun verantwoordelijkheid: “Grote bijeenkomsten en feesten na sluitingstijd is gevaarlijk gedrag”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick vincke

  Mocht zelfs nooit gebeurd zijn jullie hebben een heel grote blunder begaan met gans het land plat te leggen net zoals zo vele blunders die jullie begaan

 • ingrid vermeire

  voorkomen moet, kritiseren kan (de beste stuurlui staan aan wal), maar in plaats van de mensen te blijven beknotten in alles, zouden ze beter met resultaten over geneesmiddelen voor de dag komen.

 • Gina De Meyer

  Grenzen zijn grenzen Minister De Crem. Dus moet je dan ook geen uitzondering maken voor die aansluitende Nederlandse dorpen , dicht moeten onze grenzen bij een tweede lockdown ! Nederlanders zijn buitenlanders.

 • Franky Schoonvliet

  ja, maar enkel een clusters voor zij die het nodig vonden om te gaan reizen en te feesten.

 • jef Bastieans

  2de keer dat de golf opkomt na vakantiegangers terugkomen. Is men nu nog niet geleerd? Wij maar strengere maatregelen volgen voor een kleine groep die perce op reis wil, jongens toch dan veeg ik mijn voeten er ook aan wees gerust