De Crem neemt sleutels eerste NH90-helikopter in ontvangst

BELGA
Minister van Defensie Pieter De Crem heeft in Frankrijk de eerste NH90-helikopter in ontvangst genomen. Het gaat om een van de acht toestellen die werden besteld door zijn voorganger en waarvan de levering verschillende keren werd uitgesteld.

De Crem kreeg de sleutels van de helikopter uit handen van Xavier Poupardin, de nummer twee van het Europese consortium NHIndustries (NHI). De overhandiging gebeurde in de vestiging van dochteronderneming Eurocopter in Marignane bij Marseille.

Het Belgische leger heeft acht toestellen besteld bij het Europese consortium NHIndustries. Het gaat om vier helikopters in de configuratie 'Tactical Transport Helicopter', voor troepentransport, en vier in de configuratie 'Nato Frigate Helicopter', voor inzet op zee. Er is ook nog een optie op twee extra TTH's. De bestelling werd geplaatst in juni 2007 en heeft een totale waarde van 300 miljoen euro.

De eerste NH90 maakte op 18 september zijn eerste testvlucht boven Marignane. Pas in 2013 worden de volgende twee toestellen geleverd en de laatste helikopter komt pas in 2014. De bouw van de NFH's, die de Sea Kings moeten vervangen, heeft nog meer vertraging opgelopen. De eerste drie worden geleverd in 2013 en de laatste in 2014.

BELGA